Policija razotkrila međunarodnu kriminalnu organizaciju?

05.07.2019.

10:18

Autor: Eugen Husak/B.V.M./HRT

default error photo
Diljem Hrvatske provedena opsežna policijska akcija u kojoj je uhićeno više osoba iz kriminalnog miljea.
U opsežnoj policijskoj akciji u Zagrebu i Rabu uhićeno je desetak osoba iz kriminalnog miljea zbog preprodaje droge, premlaćivanja i paleža vozila u Hrvatskoj i BIH. Među njima je i jedan zagrebački odvjetnik. Neki osumnjičenici tijekom dana ispitivani su najprije u PNUSKOK-u, a poslije i u Gajevoj ulici u USKOK-u.


Dio uhićenih policija dobro poznaje. Najpoznatije ime Đorđe Vuletić Đoko, kojem se sudilo u procesu protiv tzv. dečki s Knežije. Vuletić je bio već nekoliko puta uhićivan. Sudilo mu se u sklopu "zagrebačke zločinačke organizacije" prije 19 godina. Povezivalo ga se i premlaćivanjem novinara Dušana Miljuša i poduzetnika Josipa Galinca.


- U ovom konkretnom slučaju to nije povezano, rekao je Dušan Miljuš u našoj emisiji Tema Dana.

Među uhićenima Đorđe Vuletić zvani Đoko, bivši policajac PU zagrebačkoj, koji je krajem devedesetih bio je jedan od optuženika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije, gdje ga se teretilo za iznudu nad Tiborom Trstenjakom, za što je pravomoćno oslobođen. Vuletić je u svibnju 2010. godine ponovno uhićen i optužen za nasilničko ponašanje jer je u lokalu Stara Knežija napadao goste. Priveden je zajedno s četvoricom prijatelja jer je na terasi kafića 'Knežija' postrojio, a zatim vrijeđao, tukao i ponižavao šestero gostiju koji su nakon posla tu došli na kavu. Za ovo djelo je osuđen na 50 dana dobrotvornoga rada.

Miljušu je poznat i uhićeni odvjetnik.

- To je odvjetnik koji je bio angažiran u postupku obrane jednog od okrivljenih za ubojstvo Ive Pukanića. Koliko smo čuli istražiteljima je bio zanimljiv sadržaj njegovog laptopa. Pretraživali su mu stan, ali zasad nema detaljnih informacija, rekao je Dušan Miljuš.

- Očito su u policiji shvatili da se takve akcije moraju dobro pripremiti i da to treba znati mali broj ljudi, tvrdi Miljuš.

Smatra da oni operativci koji su akciju provodili na terenu, vrlo vjerojatno nisu znali zbog čega se uhićuje te osobe. Očito je kaže, sve bilo dobro organizirano. Vidjet ćemo je li netko izbjegao uhićenje, ali prema onome što sad znamo nije.


Doznajemo i kako su uhićeni i Tomislav Sabljo, Josip Nikić, Josip Devčić, Siniša Žalac i Goran Vidović.

Također se doznaje da PNUSKOK istražuje jesu li osumnjičeni povezani s paležom vozila Krešimira Antolića, bivšeg policajca i sadašnjeg šefa za sigurnost Dinama. Odvjetniku dvojice uhićenih Ljubi Pavasoviću Viskoviću ''čini'' da su uhićenja o čijim detaljima policija šuti, povezana s GNK Dinamom.

- Radi se o više kaznenih djela počinjenih navodno u sastavu zločinačke organizacije. Kolokvijalno govoreći radi se o nekom paležu vozila, planiranju napada, dakle nanošenju fizičkih ozljeda nekim ljudima. Međutim to je sada gruba verzija priče, tek ćemo vidjeti tijekom popodneva i sutrašnjeg dana u što će se sve to iskristalizirati, kazao je Visković.


Je li ova akcija reakcija na apel čelnika Dinama koji su prije mjesec dana uputili dramatičan poziv u pomoć državnom vrhu, kriminalistički stručnjak Dubravko Klarić u emisiji Tema Dana odgovara kako se kriminalistička istraživanja rade dugoročno, po godinu dvije, dok se ne dobije pokajnika, suradnika ili informatora. Tako da ja, kaže Klarić, ne bih ovo vezao uz druge konotacije.

Što će donijeti sudski epilog?

- On ima jedan čitav niz boravaka u zatvoru u Remetincu, pitanje je koliko je pravosuđe i koliko tužiteljstvo i policija kvalitetno pripremilo materijale za sud da bi to rezultiralo pravomoćnim sudskim presudama, rekao je Miljuš.

- To je priča koja dolazi na kraju, ali koja je najvažnija u cijelom tom spektru. Uhićenja jesu spektakularna, ali što će biti dalje ćemo tek vidjeti. Organizirani kriminal je rasprostranjen i treba gledati elemente grupa i organizacija. U našem okruženju su prilagodljive grupe. Iza sebe imam dugi staž i već smo uhićivali tako velike grupe, bitke ćemo voditi, ali rat nećemo dobiti, zaključuje Klarić.


Koordinirana akcija MUP-a i SIPA-e

Akcija je provedena u koordinaciji s MUP-om Republike Hrvatske i PNUSKOK-om. Pretraženi su stambeni objekti, pokretne stvari i osobe, na više lokacija u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kao i uhićenja više osoba.

Riječ je o složenoj i višemjesečnoj istrazi, usmjerenoj prema više osoba u dvije države za koje postoji osnovana sumnja da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi u vremenskom razdoblju od kraja 2018. do danas obavljali neovlašteni promet različitih vrsta opojnih droga iz Albanije, preko Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Tijekom višemjesečne istrage na području BiH, dokumentirano je i oduzeto više stotina kilograma opojne droge „Cannabis sativa", navode iz SIPA-e.

- Postoji osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela organiziranog kriminala iz člana 250. KZ BiH u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH. Više informacija o rezultatima operativne akcije "Tebra" bit će poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti, stoji u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik SIPA-e, viši inspektor Luka Miladinović.Mediji u BiH o uhićenjima

Bosanskohercegovački mediji pišu kako se akcija nakon Zagreba i Raba, na kojem su uhićene dvije osobe, proširila i na BiH. Pretresi su obavljeni na više lokacija u BiH, a zasad su u Ljubuškom uhićene dvije osobe, prenijeli mediji u BiH.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!