Policija: Rizično je investirati novac s neprovjerenim i lažnim brokerima!

15.12.2022.

12:10

Autor: Hina/HRT/V.G.

Rizično je investirati novac s neprovjerenim i lažnim brokerima

Rizično je investirati novac s neprovjerenim i lažnim brokerima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

S obzirom na to da unatoč upozorenjima gotovo svaki dan zaprime prijavu nekog građanina izloženog internetskoj prijevari, među njima i 63-godišnjakinje prevarene za pola milijuna kuna, iz policije im ponovno poručuju da je rizično investirati novac s neprovjerenim i lažnim brokerima.


Nakon što je ovoga tjedna bez 500.000 kuna ostala Krčanka koja je u lažnom trgovanju dionicama nafte uplatila novac prevarantima koji su joj se lažno predstavili kao brokeri, primorsko-goranska policija u četvrtak je navela da su ovih dana aktualne investicijske prijevare u kojima osobe povjeruju lažnim investitorima iz inozemstva.

Građane je pritom pozvala da budu vrlo sumnjičavi i oprezni pri komunikaciji s investitorima iz inozemstva te da se ne polakome za brzom zaradom, jer bi mogli biti oštećeni za velik iznos.

Naime, takozvani "brokeri s iskustvom" građane kontaktiraju putem interneta ili telefonskog poziva te ih nagovaraju na ulaganje u zlato, naftu ili kriptovalute poput Bitcoina, obećavajući im visok prinos na ulaganje u kratkom vremenu.

Lažnom internetskom trgovinom dionicama ostao bez 270.000 kuna

U policiji istražuju prijavu 42-godišnjaka s kojim su potkraj srpnja kontaktirale nepoznate osobe iz inozemstva, tzv. financijski agenti uspješne investicijske tvrtke za trgovanje dionicama putem interneta.

Vjerujući u njihova lažna obećanja o brzoj zaradi, doveden je u zabludu te im je dosad na račun u inozemstvu uplatio i ostao bez više od 270 tisuća kuna, odnosno oko 36.000 eura.

Građane zato iz policije još jedanput pozivaju da se pri donošenju odluke o investiranju putem interneta svakako prethodno savjetuju s provjerenim i stručnim savjetnicima iz Hrvatske.

Napominju da će im se, nakon što vide oglas za navodnu brokersku tvrtku ili uslugu, jednostavnim upisivanjem naziva tvrtke ili internetske stranice u bilo koji internetski pretraživač pojaviti više rezultata pretraživanja u kojima će se opisivati iskustva drugih ljudi.

Nerijetko će to biti i negativna iskustva, jer se kod ovakvih prijevara kriju mrežne stranice nepostojećih tvrtki putem kojih prevaranti prikupljaju osobne i bankovne podatke prevarenih kako bi ih materijalno oštetili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!