16:08 / 11.03.2018.

Autor: B.S./Hina

Policija spriječila desetke tražitelja azila u ilegalnom prelasku u druge zemlje

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Posljednji slučaj zabilježen je u petak u blizini Zagreba.
Policija je u posljednjih desetak dana spriječila desetke migranata sa statusom "tražitelja međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj" da uz pomoć krijumčara nezakonito prijeđu granicu prema drugim zemljama Europske unije.

Posljednji takav slučaj zabilježen je u petak u blizini Zagreba, kad su uhvaćena dvojica Rumunja u pokušaju krijumčarenja 24 tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj.

Uhvatili su ih u petak oko 22.30 zagrebački policajci i pripadnici mobilne jedinice prometne policije Kobre, i to na autocesti u smjeru Varaždina kod naplatnih postaja Sveta Helena. Jedan od njih, 36-godišnjak, vozio se automobilom ispred 45-godišnjaka u teretnom vozilu s izbjeglicama, kojeg je trebao upozoriti na policiju. U vozilu su bili strani državljani, tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj. Rumunji su osumnjičeni da su iz koristoljublja, za neutvrđeni novčani iznos, dogovorili kako će im pomoći da ilegalno izađu iz Hrvatske i uđu na teritorij druge države članice EU-a.

U policiji kažu da su ovakvi slučajevi dokaz da dobar dio tražitelja međunarodne zaštite ne želi ostati u Hrvatskoj, već je pokušavaju iskoristiti kao tranzitnu zemlju prema drugim zemljama EU-a. Osim migranata tražitelja azila, policija je u posljednje vrijeme spriječila i nekoliko slučajeva pokušaja prebacivanja stranaca, koji su u Hrvatsku ušli nezakonito, dalje u EU.

Hrvatska policija prošle je godine razbila čak pet puta više lanaca krijumčarenja migrantima nego dvije godine prije. Lani je otkriveno 365 kaznenih djela organiziranog krijumčarenja migrantima, a u 126 slučajeva ta su kaznena djela počinjena u sastavu zločinačke organizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!