Pokrenuta istraga protiv Kožića i pročelnice zbog ručka plaćenog županijskim novcem

22.10.2021.

12:05

Autor: Vijesti/IMS/Hina/M.Š./HRT

Stjepan Kožić

Stjepan Kožić

Foto: HRT / HTV

Uskok je, na temelju policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića (69) i pročelnice njegovog ureda Mirjane Oštrec Bosak zbog sumnji da su županijskim novcem platili privatni ručak osoblju zagrebačke bolnice Merkur gdje se župan liječio.

Uskok je, ne navodeći identitete župana i njegove pročelnice, precizirao kako sumnja da je Kožić u razdoblju od 8. do 28. siječnja 2020. godine zatražio od Oštrec Bosak da na račun troška reprezentacije županije organizira i plati dostavu hrane te pića medicinskom osoblju bolnice Merkur u povodu njegova izlaska iz te bolnice.

Oštrec Bosak je, dodaje Uskok, potpisala narudžbenicu tvrtki kojom je naručila konzumaciju u iznosu od 5250 kuna nakon čega je naredila računovodstvu županije da plati taj iznos. Pritom je, nadodaje Uskok, na poleđini računa "napisala da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe".

Kožić je, sumnja Uskok, radi prikrivanja neosnovanog raspolaganja novcem potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak županije u kojem je navedeno da se trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta te ga je dostavio Uskoku iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

Prema pisanju medija, hrana, 13 butelja vina te 18 litara bezalkoholnog pića naručeni su u zaprešićkom restoranu Trajbar dok su Kožić i njegova pročelnica na lažnom računu napisali da se radilo o ručku s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ministarstvo je, ističu mediji, demantiralo da su njihovi predstavnici bili na takvom ručku.

Kožić, koji je osumnjičen za trgovinu utjecajem, odbacio je optužbe, ali nije uhićen zbog male štete te će postupak protiv njega ići redovnim putem što znači da će se zagrebački župan braniti sa slobode.

Kožić: Časno i pošteno obavljam dužnost župana

U izjavi medijima Kožić je u petak potvrdio da je "bio u policiji".

- Sve ove godine obnašam dužnost župana časno i pošteno, što su više puta potvrdili građani na izborima. To ću dokazati i u ovom slučaju jer nisam počinio nikakvo kazneno djelo. Jučer sam osobno bio u policiji i nije bilo nikakve potrebe da policija upada u moj dom i radi pretres, kako se netočno prenosi, priopćio je Kožić.

Dodaje i da s obzirom da je postupak u tijeku ne može iznositi više detalja.

- Međutim, ne mogu se oteti dojmu, s obzirom na količinu neistina koja se iznosi u medijima, da se radi o politički motiviranom procesu kojemu je jedini cilj da me oblati u javnosti i pred građanima. Vjerujem u institucije RH, vjerujem da će dobro odraditi svoj posao i siguran sam da ću dokazati svoju nevinost, dodao je Kožić.

Glasovac: Je li tretman drugačiji jer ima podršku HDZ-a?

- Mi dosta dugo upozoravamo na razne suspektne radnje župana Kožića, pogotovo naš kolega Zmajlović koji mu je bio protukandidat na nedavno održanim lokalnim izborima. Ono što je zanimljivo u cijeloj priči su dvostruki kriteriji. Mi se sjećamo filmskog privođenja Matije Posavca za sličnu stvar prije nekoliko mjeseci, a sada vidimo da se dogodio samo pretres, župan Kožić nije priveden. Postavlja se pitanje je li to samo zbog toga što je on bio HDZ-ov kandidat za župana, koji ima dva HDZ-ova dožupana, je li to razlog drugačijeg postupanja?, rekla je SDP-ova Sabina Glasovac

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!