Policija upozorava: Ne otvarajte emailove kojima se od vas traži novac!

13.10.2022.

14:07

Autor: V.K/Hina/HRT

Internetske prevare

Internetske prevare

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Policija upozorava građane da, prime li elektroničku poštu kojom se od njih traži novac, takve poruke ne otvaraju i tako izbjegnu objavu svojih podataka te da ažuriraju lozinke. 

Istarska policija objavila je da je u posljednje vrijeme zaprimila prijave građana koji su na svoje email adrese zaprimili sumnjive poruke, a u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju prijeteći da su na njihova računala ili mobitele instalirale zloćudne računalne programe (malware).

Pritom im poručuju da su putem takvih programa ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže 9000 kuna u bitcoinima kako navedene podatke ne bi objavili.

- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije.

Građanima savjetuju da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke i da ih ne upisuju na sumnjivim internetskim stranicama.

Ako su to učinili, upozoravaju, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku upotrebljavaju i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštititi građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!