13:31 / 26.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Policija upozorava na sve više internetskih "CEO prijevara"

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Policija je pozvala na oprez trgovačka društva zbog povećanog broja pokušaja tzv. CEO prijevara.
Policija je pozvala na oprez trgovačka društva zbog povećanog broja pokušaja tzv. CEO prijevara kojima dobro uigrane kriminalne skupine putem interneta žele izvući novac iz tvrtki i doznati podatke njihovih bankovnih računa.

Prevaranti se u tim slučajevima lažno predstavljaju kao izvršni direktori (CEO) te financijskim službama šalju 'phishing' poruke koje izgledaju kao da im se izravno obraća direktor.

U porukama lažno navode da su u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za što je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije voditelji financijskih poslova zaprimaju telefonski poziv sa stranog broja (najčešće iz Velike Britanije) od žene koja se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda.

Provjerite naloge za isplatu i račune na koje šaljete novac

Ona u razgovoru traži diskreciju i raspituje se o stanju računa. U konačnici lažna odvjetnica putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje treba uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.

Policija moli prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima da prije svake uplate provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi tvrtki s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu.

Podsjećaju da je internet postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce koji se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije.

Kibernetički kriminalci sve inovativniji

Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.

Od pretvaranja da su voditelj tvrtke ili organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke.

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava, a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima, ističu u MUP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!