12:17 / 02.08.2019.

Autor: Boris Kanazir/HRT

Policija upozorava vozače električnih romobila

-

-

Foto: - / -

Kupcima su dostupni - na internetu, u trgovinama sportske opreme, gotovo svim trgovačkim centrima.
Električni romobili sve su popularnije prijevozno sredstvo u gradu. Ipak, treba pripaziti na moguće opasnosti jer dosežu brzinu od 30 kilometara na sat. Policija u Hrvatskoj dosad nije zabilježila nesreće u kojima su sudjelovali električni romobili, a zakon ih još poznaje kao pomoćna pješačka sredstva.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Električnih romobila sve je više na zagrebačkim cestama. Jednostavni su, maleni, laki i brzi.

Romobilom bez trunke napora može se voziti i pet ili šest puta brže od prosječnog čovjekovog hoda. No, upravo u tome leži i moguća opasnost.

- Ako se 30 kilometara na sat vozi po nogostupu među pješacima, vrlo je velika mogućnost stradavanja - upozorava Miron Huljak, Služba za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama električne romobile još ne spominje, pa Huljak, kaže -  zakonski gledano, kad se kreću nogostupom, oni ne čine nikakav prekršaj.

- Rješenja koja će biti prihvaćena na razini Europske unije, sigurno će biti implementirana i u Republici Hrvatskoj, ali za to treba obaviti i određena znanstvena istraživanja - smatra doc. dr. sc. Rajko Horvat sa Zavoda za cestovni promet Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Kupcima su dostupni - na internetu, u trgovinama sportske opreme, gotovo svim trgovačkim centrima. Prodaju se vrlo dobro, posebno sada kak nam je došlo toplo vrijeme. Praktični su i ekonomični, pune se dva sata. Prosječno stoje kao pet automobilskih spremnika goriva, a jednim punjenjem baterije može se prijeći trideset kilometara. Praktičnost nije upitna, samo ih treba voziti zaista oprezno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!