Policija zaplijenila arsenal petardi, u Kaštelima ozlijeđeno dijete

03.01.2022.

12:42

Autor: V.K./HRT/Hina

Policija zaplijenila petarde

Policija zaplijenila petarde

Foto: Ilustracija/ Borna Filic / Pixsell

Tešku ozljedu oka zadobio je dječak u eksploziji petarde koje je s prijateljima bacao prvog dana ove godine u Kaštel Novom, doznaje se u ponedjeljak policiji.

U policiji su rekli da je maloljetnik u subotu uslijed bacanja petardi ozlijedio oko, što je nakon liječničkog pregleda okvalificirano težom ozljedom, zbog čega je zadržan na liječenju.

Policija utvrđuje sve okolnosti događaja, a neslužbeno se doznaje da je devetogodišnjak s vršnjacima na ulici bacao petarde te ga je tek kasnije počelo boljeti oko, pa se majci požalio na bol.

Odveden je u bolnicu gdje mu je utvrđena teža ozljeda oka, zbog čega je zadržan na liječenju na bolničkom Očnom odjelu.

Prvog dana ove godine zabilježen je još jedan slučaj teške ozljede osobe od pirotehnike kada je 36-godišnjem muškarcu od eksplozije petarde teško nastradala šaka.

Split: Kod četvorice maloljetnika pronađen arsenal za njih zabranjenih petardi

Više od 130 komada pirotehničkih sredstava zabranjenih za maloljetnike pronašla je splitska policija kod četvorice dječaka, a dvojici starijih maloljetnika te roditeljima izdani su optužni prijedlozi zbog kršenja Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Iz splitsko-dalmatinske policije u ponedjeljak su priopćili da su za Staru godinu na području Splita postupali u četiri slučaja u kojima su zatečeni maloljetnici u dobi od 11 do 15 godina koji su posjedovali, palili i bacali pirotehnička sredstva II. i III. razreda.

Sve se dogodilo u samom središtu grada, kod Dioklecijanovih podruma, ali i u gradskim kotarevima Bol, Blatine i Žnjan gdje su djeca bacala petarde koje su dozvoljene za rukovanje samo starijima od 18 godina.

Neslužbeno, riječ je o 12- godišnjaku, 13- godišnjaku i dvojici 14- godišnjaka.

Od njih je ukupno oduzet 131 komad pirotehničkih sredstava F2, F3 i P1 kategorije, a dvojici starijih maloljetnika izdani su optužni prijedlozi zbog počinjenog prekršaja prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

U dva slučaja zakonskom zastupniku djeteta, odnosno roditeljima izdan je optužni prijedlog sukladno istom Zakonu, a roditelji za takav prekršaj mogu platiti kaznu od tisuću do tri tisuće kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!