17:23 / 31.01.2021.

Autor: P.F./M.M./HRT

Božinović o europarlamentarcima: Osuđujemo namjeru narušavanja ugleda RH

Božinović o incidentu s talijanskim europarlamentarcima

Božinović o incidentu s talijanskim europarlamentarcima

Foto: HTV / HRT

- Najoštrije osuđujemo očitu namjeru narušavanja ugleda RH, nepoštivanja njezinih zakona kao i pokušaja diskreditiranja legitimnih predstavnika i institucija RH, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o događaju od dana prije.


Božinović je rekao da je ovo još jedna u nizu provokacija vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju svojih ustavnih i zakonskih zadaća, a to je zaštita granice.

- Više puta u nekoliko godina smo jasno i javno govorili da prilikom postupanja hrvatska policija postupa u skladu s hrvatskim zakonima i međunarodnim pravilima, ali to nekima očito nije dovoljno i pokušavaju na svaki način dokazati, a ne mogu, da hrvatska policija postupa suprotno tome.

Istaknuo je i da smo u nekoliko godina uspjeli, kako je rekao na iznenađenje svih, ispuniti sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen.

- Uspjeli smo povući oko 200 milijuna eura iz EU fondova kako bi tehnički opremili hrvatsku granicu. Uspjeli smo iskomunicirati sa svima koji razumiju da hrvatska čuva najdulju kopnenu granicu EU-a u skladu sa zakonom.

Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko bez dokumenata, da se lažno predstavlja i da pokušava ući tamo gdje ulaz nije dopušten - izvan područja graničnog prijelaza, rekao je ministar Božinović.

Naglasio je da će pomoći svima koji ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu, te da će to sve objasniti europskim institucijama, međutim, istaknuo je kako ne zna kako će objasniti da su  hrvatski političari osudili postupanje hrvatske policije istaknuvši kako tu misli na SDP, njihovog predsjednika, te njihove europske zastupnike.

- Iz svojih fotelja brane kolege europske parlamentarce koji su htjeli zaobići hrvatski zakon, iako im je unaprijed rečeno da se ne može ilegalno ući/izaći iz RH, na što su se oglušili i sad nas napadaju u stranim medijima, a domaći im još daju za pravo. I kad netko čita izvana mislit će da tu ima nešto čim hrvatski političari to podržavaju.  Ja to ne mogu razumjeti. Ne mogu razumjeti da nekome hrvatski nacionalni interes nije na prvom mjestu. Pa koga ti ljudi zastupaju, upitao je Božinović.  

Zoran Ničeno o incidentu s talijanskim europarlamentarcima

Zoran Ničeno o incidentu s talijanskim europarlamentarcima

Foto: HTV / HRT

Načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno rekao je kako jučerašnji događaj nije nastao pukom slučajnošću već da je cijela korespondencija započela još 15. siječnja 2021. kada su preko talijanskog veleposlanstva u Zagrebu četiri talijanska eu parlamentarca i tri novinara najavila dolazak u RH.

- U toj verbalnoj noti tažilo se da posjet našem prihvatnom centru za strance Porin i prelazak kroz šumu Bojna u BiH kako bi se vidjela situacija sa migrantima na strani BiH. Mi smo odmah odgovorili da sa zadovoljstvom prihvaćamo posjet prihvatnom centru, ali da ne možemo izaći u susret nezakonitom prelasku državne granice na mjestu koje nije određeno kao granični prijelaz.

- S obzirom na najavu i zakonske ovlasti koje imamo hrvatska policija zaustavila je tu grupu na 200 metra od granice i rekli im da ne mogu nezakonito prijeći granicu. Oni su inzistirali na prolasku i zaobišli su policijsku traku i nakon 50-ak metara sedam hrvatskih policajaca im je prepriječilo put. Oni su u razgovoru s policijom, koji je bio kako je Ničeno rekao, normalan i bez tenzija pokušavali argumentirati prolazak. U tom trenutku organizirala se i određena skupina migranata kako bi nezakonito prešli granicu. Mi istražujemo je li to povezano ili je slučajnost.

Podsjetimo, hrvatska policija jučer je spriječila četvero talijanskih europarlamentaraca da dođu do kontrolne točke na granici s BiH na kojoj se inače zaustavlja ulazak migranata u zemlju. Cilj posjete europarlamentaraca je bio vidjeti kako Hrvatska postupa prema migrantima. Put je, prema navodima nekih talijanskih medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih policajaca. 

Ministar Božinović istaknuo je kako to nije bilo izaslanstvo koje je došlo ispred EU parlamenta.

- To je stranačka stvar. Mi prikupljamo još neke informacije, a reakcije prema europskim institucijama će uslijediti, no još imamo stvari o kojima ne bih sad mogao govoriti, o tome što se događalo s bosanskohercegovačke strane granice, budući da je istovremeno bio neki pokret migranata prema točki gdje su ti zastupnici trebali doći i vjerojatno bi se dogodio neki performans, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!