18:02 / 08.09.2019.

Autor: Boris Kanazir/T.D./HRT

Policijske patrole provode strože mjere u prometu

-

-

Foto: - / -

Kazne od više desetaka tisuća kuna, pa čak i zatvorske kazne odjeknule su u javnosti, pa i među vozačima.
Novi, stroži zakon o sigurnosti prometa na cestama koji se primjenjuje od prošlog mjeseca trebao bi dovesti do toga da je ovakvih vijesti sve manje. Kazne od više desetaka tisuća kuna, pa čak i zatvorske kazne odjeknule su u javnosti, pa i među vozačima.

Kako se provodi zakon istražili smo, tako da smo proveli noć s patrolom prometne policije u Zagrebu.

Stipe je za upravljačem uvijek oprezan, kao i većina sinoć zaustavljenih vozača.

- Primjeran vozač i to, da. Pa, ja sam bio nekad policajac, sad u mirovini, tako strogo pazim na prometne propise i nema greške, kaže Stipe.

Sve mora biti po pravilima, kazne su velike, a i posao ovisi o tome. Najviše prekršaja policija zabilježi vikendom.

- I to pred jutro, iza tri, četiri i do pet, šest ujutro većinom ima dosta ljudi pod utjecajem alkohola i nepoštivanja brzine, objašnjava Josip Fišter, policijski službenik I. postaje prometne policije Zagreb.

Taksist se malo požurio prema aerodromu. Vozio je 89 km/h, ograničenje - 60, kazna 500 kuna. Plaća odmah pa je iznos upola manji. Drugi vozač "pada" na alkotestu. Novčanik lakši za tri tisuće kuna.

Više patrola na cestama daje rezultate. Broj poginulih u osam mjeseci ove godine za petinu je manji nego lani. I nedavno postrožene kazne pridonose boljoj slici.

- Za alkohol od 0,5 pa poglavito ovaj preko 1,5, brzinu preko 50 u naseljenom mjestu, pojas, mobitel isto, ističe Predrag Matanić, šef smjene I. postaje prometne policije Zagreb.

Poštovanje propisa čuva život jer alkohol i brzina najveći su ubojice u prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!