Policijski pas Boy nanjušio stotine grama ecstasyja, 'speeda' i marihuane

09.03.2023.

13:05

Autor: HRT/Hina

Policijski pas Boy

Policijski pas Boy

Foto: Izvor: / PU Šibensko-kninska

Policijski pas Boy za detekciju droga jučer je u Šibeniku, tijekom pretrage prostorija kojima se koristi 38-godišnjak, nanjušio i policiji otkrio više od sto grama ecstasyja i marihuane te više od 50 grama amfetamina, tzv. speeda, a diler je priveden i kazneno prijavljen.

Iz policije su u četvrtak objavili kako su, temeljem prikupljenih saznanja i sudskog naloga te uz psa Boya tijekom pretrage pronašli 111 komada ecstasyja i 20 grama u prahu, skoro 60 grama 'speeda', više od 100 grama marihuane te vagu za precizno mjerenje težine.

Osumnjičeni 38-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama predan pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske.

Inače, policijski psi specijalno su dresirani za potrebe policije i drugih službi za provedbu zakona, a skupni naziv u mnogim zemljama im je K-9 (homofon riječi canine koja se odnosi na pse).

Ovisno o namjeni dijele se na čuvarske pse obučene za detekciju i hvatanje osumnjičenih osoba prilikom čuvanja određenog područja od upada osoba na osjetljiva i kontrolirana područja.

Pse tragače, odnosno spasioce obučene za pronalazak nestalih ili osumnjičenih osoba i/ili predmeta većinom koriste službe Civilne zaštite i HGSS-a, što je došlo do izražaja nakon nedavnog razornog potresa u Turskoj, gdje je hrvatski tim za spašavanje iz ruševina sudjelovao sa sedam potražnih pasa.

Policija, ali i vojska koriste detekcijske pse obučene za otkrivanje eksploziva te narkotika.

Kao osnovnim čulom kojim se obučeni pas orijentira u prirodi je čulo mirisa, kojim utvrđuje postojeće stanje u okolini te sve promjene koje se u njoj dešavaju, a kako sve stvari imaju miris koji otpušta određeni dio čestica, u psećem mozgu razvija se centar koji na nadražaj prima i reagira na sadržaje.

Čulo mirisa kod psa je čak 100.000 puta razvijenije nego kod čovjeka, a posebno obučeni psi mogu sasvim pouzdano razlikovati do 20 različitih mirisa koje su sposobni detektirati i na više stotina metara te su u mogućnosti dugo raditi dok ne detektiraju miris za koji su obučeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!