Policijski pregovarači tijekom 15 godina riješili više od 200 kriznih situacija

15.09.2021.

18:39

Autor: T.V./Hina/HRT

timovi specijalne policije za krizne situacije

timovi specijalne policije za krizne situacije

Foto: HTV / HRT


U Valbandonu pokraj Pule svečano je obilježena 15. obljetnica osnivanja pregovaračkih timova specijalne policije za krizne situacije. Pregovarački timovi osnovani su 2004., a djeluju u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Od svojeg osnutka uspješno su riješili više od 200 intervencija, mahom talačkih kriza i pokušaja samoubojstava. 

Pregovarači u hrvatskoj policiji postoje od 2004. godine, a pregovarački timovi ustrojeni su od 2006. u specijalnoj policiji MUP-a te se nalaze u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Sudjeluju u svim kriznim situacijama, a suočili su se s raznim sigurnosnim ugrozama, kao što su talačke situacije, pokušaji samoubojstva, zabarikadirane osobe, otmice, prijetnje općeopasnim radnjama i slično.

Policijski pregovarači danas djeluju organizirano te su sveprisutni u ukupnoj edukaciji i provedbi obuka svih rodova policije, kao i oružanih snaga RH, a među liderima su po pitanju obučavanja i edukacije u EU-u te su ravnopravan partner najrazvijenijim europskim zemljama, dodaje policija.

Dokaz tomu je, ističu, ovotjedno održavanje desetog međunarodnog tečaja za policijske pregovarače u Valbandonu, na kojem uz članove pregovaračkih timova specijalne policije MUP-a, sudjeluju i pregovarači iz Austrije, Crne Gore, Mađarske, Njemačke, SAD-a, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije te koordinacije EuNAT.

Na tečaju naziva "Operativne i tehničke prednosti u policijskom pregovaranju" policijski pregovarači razmijenili su iskustva o tehnološkim mogućnostima u postupcima pregovaranja i novim načinima komunikacije s počiniteljima, a bilo je riječi i o prevenciji posttraumatičnih iskustava.

Voditelj pregovarača u Zapovjedništvu specijalne policije Franjo Filipović precizirao je da su policijski pregovarači kroz dosadašnje tečajeve razmijenili iskustva i svladali taktiku postupanja u rješavanju različitih terorističkih ugroza, talačkih situacija, otmica zrakoplova i plovila, pobuna u zatvorima, radikalnog terorizma te brojnih drugih visokorizičnih situacija, čime su povećali kapacitet specijalne policije.

- Naši međunarodni partneri prepoznali su kvalitete hrvatske policije i smjestili je u sam europski vrh kada je riječ o pregovaranju u kriznim situacijama, zaključio je Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!