09:20 / 09.09.2021.

Autor: M.Š./HRT

Policijsko upozorenje u vezi s trgovinom kriptovalutama

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL/SHUTTERSTOCK

Unazad nekoliko mjeseci oštećeni 50-godišnjak sa šireg koprivničkog područja je od nepoznate osobe zaprimio poziv te mu je ponuđeno da kupnjom kriptovaluta manjim ulogom zaradi veću svotu novaca, na što je oštećeni pristao te nekoliko puta uplatio novčane iznose, nakon čega mu se više nitko nije javljao niti je primio novac na svoj račun te je oštećen za više desetaka tisuća kuna, izvijestila je PU koprivničko-križevačka.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare.

Policijska uprava koprivničko-križevačka upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada.

- Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija, navode oni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!