08:42 / 10.01.2020.

Autor: T.V./HRT

Poligraf: Kakva će nam biti ova izborna godina?

-

-

Foto: - / -

Borba za Pantovčak je završila, unutarstranački izbori u HDZ-u su na proljeće, a parlamentarni najesen. Kakva će nam biti ova izborna godina? Što se događa na desnici i ljevici u izbornoj godini? Kakvi se savezi sklapaju i razvrgavaju?
Borba za Pantovčak je završila, unutarstranački izbori u HDZ-u su na proljeće, a parlamentarni najesen. Kakva će nam biti ova izborna godina? Što se događa na desnici i ljevici u izbornoj godini? Kakvi se savezi sklapaju i razvrgavaju? O tome su u Poligrafu, urednika i voditelja Mislava Togonala, razgovarali gosti Željko Reiner iz HDZ-a, Arsen Bauk iz SDP-a i novinarka 24 sata Tea Kvarantan Soldatić. Emisiju je Kontaktnu emisiju nakon vijesti u 8 sati uređuje i vodi Mislav Togonal.

Lista kandidata za šefa HDZ-a raste iz dana u dan. Željko Reiner je odgovorio na pitanje hoće li izbori za šefa stranke stvarno biti u travnju ili  je moguće njihovo odgađanje za nakon parlamentarnih izbora?

- Pa oni će biti sukladno Statutu stranke onako kako trebaju biti. Ja vjerujem da će to biti u travnju ili svibnju. Iako su moguće i druge opcije, ali ja vjerujem da će biti kako je previđeno Statutom, rekao je.

Demantirao da je u HDZ-u započeo "bratoubilački rat".

- Bratoubilački rat je nešto što si mnogi priželjkuju koji ne vole HDZ- ali njega nema, srećom, niti će ga bitu. Normalno je da u tako velikoj stranci ljudi imaju različita mišljenja - to je demokracija. Mi ne možemo o svemu isto misliti, bitno je da o neki ključnim pitanjima imamo zajednički stav. HDZ je uvijek u ključnim trenucima bio jedinstven, tako da sam ja uvjeren da će i sada biti jedinstven, poručio je Reiner.

Tea Kvarantan Soldatić kaže da prema njezinim informacijama - Andrej Plenković ima još 15 dana da odluči kada će biti izbori u HDZ-u. Kreće se prvo s izborima temeljnih ogranaka pa se ide na više razine. Izbori bi prema statutu, kako tumači zamjenik glavnog tajnika HDZ-a Damir Sesvečan, trebali biti 15. ožujka. Pitanje je što će se tu odlučiti. Čuje se i da bi Andrej Plenković izbore želio odgoditi nakon parlamentarnih ali on to može učiniti jedino ako bi se išlo na sabor stranke. Pitanje je što će se tamo desiti, tamo su svi članovi, odnosno njihovi delegati. Pitanje je sad kako će se te frakcije složiti. Meni se čini da će prvo ići unutarstranački pa onda parlamentarni izbori, smatra.

Kaže da su do sada kandidaturu za predsjednika HDZ-a najavili Davor Ivo Stier, Miro Kovač i Tomislav Karamarko.

-
U igri je i Ivan Penava, Milijan Brkić je dao jednu dvosmislenu izjavu u izbornoj noći i sigurno će se kandidirati za neku od funkcija, Oleg Butković se u zadnje vrijeme spominje, možda i bivši ministar Tomislav Tolušić. U svakom slučaju u HDZ-u su se intenzivno počele provoditi ankete. Prema mojim informacijama odnosi snaga se mijenjaju, i dalje vodi Plenković ali mu opada potpora. Bit će interesantno, ustvrdila je Kvarantan Soldatić.

Arsen Bauk kaže da o datumu parlamentarnih izbora ne odlučuje SDP već parlamentarna većina i nakon toga predsjednik Republike.

- Što se nas tiče, naš prijedlog o raspuštanju Sabora je u dnevni red uvršten 2017. i kad god ga predsjednik Sabora želi uvrstiti na dnevni red mi ćemo za njega glasati i onda se mogu raspisati izbori, rekao je.

Demantirao je medijske natpise da se Biljana Borzan želi kandidirati za predsjednicu stranke.

- SDP je fazu bratoubilačkih ratova davno pošao i ona je nepovratno završena što se nas tiče. Ratovi su gotovi. Svi smo pobijedili na kraju. Oni koji su izgubili su otišli iz stranke i prešli u neke druge stranke. Čujem da se neki sada žele vratiti, ali oni koji su izgubili povjerenje građana koji su za njih glasali i prešli na stranu parlamentarne većine, zatvorili su vrata za povratak u SDP, poručio je.

Što se tiče stanja u HDZ-u kaže da on smatra da Vlada koja je dobila povjerenje građana i Sabora bi prvo trebala testirati svoj rad kod građana pa tek onda kod stranke.

- U HDZ-u je to obrnuto, sad ispada da bi prvo svoj rad trebali testirati kod stranke pa tek onda kod građana. To nije baš logično. Postavlja se pitanje ako stranka ne izabere tog premijera i tu vladu s čime ona ide na parlamentarne izbore. Ja sam ocijenio da ako HDZ uspije zatomiti svoje unutarnje sukobe i održati izbore kada su i inače izbori po statutu svih stranaka - iza parlamentarnih izbora - to će za njih biti bolje. Ali nisam ja tu da im govorim što bi im bilo bolje, poručio je Bauk. 

U snimci emisije pogledajte što su još rekli: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!