08:56 / 25.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Poligraf: Može li interpelacija rasvijetliti slučaj F-16

Fotografija: Igor Soban/PIXSELL

Fotografija: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako se činilo da će afera oko minsitra Tolušića baciti u drugi plan neuspjelu kupovinu izraelskih aviona, čini se da tako neće biti. SDP je najavio interpelaciju o slučaju avioni i ministru obrane Krstičeviću.
Iako se činilo da će afera oko minsitra Tolušića baciti u drugi plan neuspjelu kupovinu izraelskih aviona, čini se da tako neće biti. SDP je najavio interpelaciju o slučaju avioni i ministru obrane Krstičeviću. Može li interpelacija rasvijetliti taj slučaj do kraja ili se radi samo o još jednom pokušaju oporbe da isprovocira maratonsku raspravu u Saboru? Zašto oporba nije zajednički izašla s prijedologom za opoziv ministra Krstičevića? Čeka li HDZ raspravu posve mirno, uvjeren u većinu?

Na sva ova pitanja u emisiji „Poligraf“ odgovarali su saborski zastupnici: Tomislav Sokol iz HDZ-a, Robert Podolnjak iz Mosta i  Anka Mrak Taritaš iz Glasa.

Mrak Taritaš je rekla kako smatra da je priča s avionima otišla predaleko i da je stoga to tema o kojoj se treba raspravljati u Saboru. Treba se vidjeti što se zapravo desilo s postupkom, a druga stvar o kojoj se treba raspravljati je politička odgovornost.

- Sve to dalo je jednu lošu sliku Hrvatske, pokazalo je kako jedan ministar i ministarstvo „traljavo“ rade svoj posao, rekla je Mrak Taritaš i naglasila kako u svemu tome ima strašno puno nepoznanica.

- Smatram da imamo ministra koji ne radi posao kako treba, ističe Mrak Taritaš.

Podolnjak se također slaže da je potrebno razgovarati o ovoj temi, zato što je ona potpuni fijasko i interpelacija će biti dobra prilika da vidimo kompletnu priču oko nabavke.

- To će biti sjajna prilika da se predsjednik Vlade i ministar očituju. Mislim da postoji apsolutna politička odgovornost Vlade za odluku koja nije bila dobra ni promišljena, naglasio je Podolnjak i dodao kako je rasprava o interpelaciji uvod za iniciranje procedure glasanja o nepovjerenju.

Sokol je rekao kako je rasprava o toj temi dobra, samo se treba vidjeti kakva je ta interpelacija.

- To što je SDP išao s interpelacijom za koju treba 16 potpisa, a ne sa zahtjevom za opoziv za koji treba 31 potpis pokazuje snagu SDP-a kao glavne oporbene stranke i pokazuje da i oni sami nisu sigurni u ono što govore, ističe Sokol i naglašava kako u SDP-u ne postoji jedinstven stav.

Sokol je rekao kako se ne bi složio da ministar Krstičević ne radi dobro svoj posao te je naveo primjer kako je za njegova mandata proračun za MORH povećan za milijardu kuna, a Hrvatska je prije ove Vlade izdvajala iz BDP-a ispod prosjeka članica EU, a sada izdvaja iznad prosjeka te da to pokazuje kako ova Vlada vodi računa o sigurnosti države.

- Napomenu bi da je donesena i Strategija nacionalne sigurnosti te da je Hrvatska vojska vraćena u naše gradove Vukovar, Ploče, Varaždin i Sinj, naglasio je i dodao kako su se također poboljšala materijalna prava Hrvatskih vojnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!