09:54 / 07.09.2018.

Autor: HRT

Poligraf: Nakon dinamičnog ljeta, dolazi zanimljiva jesen

-

-

Foto: - / -

O ljetu koje je iza nas te o gospodarskoj i političkoj jeseni koja nas čeka u Poligrafu govorili su politički analitičar Ivan Rimac, kolumnist Tomislav Klauški i novinar Frenki Laušić.
O ljetu koje je iza nas te o gospodarskoj i političkoj jeseni koja nas čeka u Poligrafu Hrvatskog radija govorili su politički analitičar Ivan Rimac, kolumnist Tomislav Klauški i novinar Frenki Laušić.

Komentirajući odluku suda u Londonu da odgodi do sredine listopada ročište na kojem će se odlučivati o još jednom pravu na žalbu Ivice Todorića na odluku o izručenju Hrvatskoj Tomislav Klauški je kazao kako se radi o politički montiranom procesu te da su uši britanskih sudaca "osjetljive na činjenicu da hrvatska politika upravlja pravosuđem". Na idućem ročištu, dodao je vidjet ćemo ima li Todorić "dodatni arsenal". Ivan Rimac smatra kako, nakon novih saznanja o Martini Dalić -  Todorić ima mogućnost dokazati da je sudski proces krenuo prije nego su svi dokazi prikupljeni. "Sve dok Todorić nije spriječen da govori, on predstavlja opasnost za političke elite. Izgleda da svi stari političari počinju panično tražiti opciju koja će ih ostaviti na plitičkoj sceni", kazao je. Frenki Laušić kazao je kako Ivica Todorić postupa iracionalno, a da je premijer već posredno priznao da bi neke stvari napravio drukčije. Međutim, ne očekuje velike političke obračune. Klauški također smatra kako slijedi smirivanje i zataškavanje kako bi Vlada preživjela.

Komentirajući stanje u Uljaniku Ivan Rimac je kazao kako je to dokaz da vlasti ništa nisu činile u rješavanju gorućih problema u ekonomiji. Podsjetio je da su štrajkovi u brodogradnji, nekad iza Željezne zavjese - srušile komunističku vlast u Poljskoj. Rimac smatra kako će slučaj Uljanik uzdrmati IDS. "Međutim, Uljanik nije 'materijal' za spašavanje zakonom poput Agrokora, jer nema vidljivog 'cash' kapitala koji bi se prelijevao preko stola", rekao je Rimac. Frenki Laušić kazao je kako za Uljanik postoje četiri scenarija, ali kao najizgledniji vidi otvaranje neke vrste predstečaja. Prema svim informacijama iz Vlade, restrukturiranje Uljanika uz partnerstvo Danka Končara je najmanje vjerojatno. Sve ovisi o ocjenama Bruxellesa. "U bilo kojem raspletu situacije država će platiti minimalno 2,5 do 3 milijarde kuna", kazao je. Svi su imali povjerenja u Uljanik grupu i nisu nadzirali situaciju. Uprava je imala bahati stav pa se na kraju ispostavilo da su nagomilali gubitke od 1,8 milijardi kuna", dodao je Laušić. Smatra kako će IDS snositi posljedice te da se Ivan Jakovčić posve pogubio u toj situaciji.

'Vladu može uzdrmati i najmanji tremor'

Osvrčući se na zaduženost države, izdvajanja iz proračuna i najavljenu poreznu reformu Tomislav Klauški kazao je kako "Vladu može uzdrmati i najmanji tremor". "Svi hodaju po jajima, pazimo što ćemo raditi. Uvijek se ostavlja dojam da je situacija pod kontrolom. Mantra Vlade i u daljnjem periodu bit će stabilnost. Krpamo se sa strane i već više od 10 godina živimo u 'kriznom modu'. Građani su se na to već navikli, ali kupnja aviona jako muči javnost na društvenim medijima", kazao je. "Ljudima, pogotovo mladima takve teme smetaju. Oni žele privređivati i živjeti u realnom vremenu. Nabava borbenih zrakoplova je bila loš ustupak desničarskoj skupini glasača vezano za brigu o sigurnosti koja je popračena konstantnim pojavljivanjem političara na granici", kazao je Rimac. Problem je što nisu samo avioni trošak koji se predbacuje Vladi, radi se i o nacionalnom stadionu, rastu uprave...", dodao je. 

Ključna razlika između Japana i Hrvatske

"Japan je prema udjelu javnog duga u BDP-u daleko najzaduženija zemlja na svijetu, a zadužuje se po najmanjim cijenama. Zašto? Zato jer ima jaku ekonomiju, institucije djeluju i investitori im vjeruju. Pravosuđe i birokracija su najveći problem naše države", kazao je Frenki Laušić. Klauški je dodao kako je za Vladu "sreća u nesreći da se uhljebljivanjem i odlascima iz zemlje socijalni pritisak smanjuje".

'Političari spremni na degradiranje svog ugleda'

"76 ruku je važno za donošenje odluka, ali nije ključno u političkom sustavu. Kod nas je problem što politika uvelike utječe na gospodarstvo", kazao je Ivan Rimac. Smatra kako "traženje koalicijskih partnera, pregovaranje oko zakonskih rješenja i 'hegemonističko' guranje interesa u zakonsku proceduru - nervira premijera". "On priprema izlaznu strategiju, priprema se za kraj mandata i ne želi u biografiji imati epitet 'neuspješnog' premijera. "Pitanje je hoće li to rezultirati prijevremenim izborima i puštanje na liste sasvim druge ekipe iz HDZ-a ili guranje mandata do kraja. Hrvatska je u stagnaciji. Broj ljudi koji participiraju u proizvodnji je izuzetno malen u odnosu na one koji žive od davanja i moramo radikalno unaprijediti ekonomiju", kazao je Rimac. Vjeruje kako su političari sve više svjesni da građane nervira njihov pristup te  smatra kako prijevremeni izbori nikome ne bi donijele dobit. "Većina se, kao i dosad može održavati projektnim suradnjama", jer su sadašnji političari "spremni na degradiranje svog ugleda", na što nisu spremne nove političke strukture. A na idućim izborima svi će mali koalicijski partneri - nestati", smatra Rimac. 

'Sve se realnije govori o koaliciji HDZ-SDP'  Frenki Laušić smatra kako za Andreja Plenkovića nije pogodno vrijeme za prijevremene izbore, jer iako gospodarstvo raste - takva nije percepcija građana. Tomislav Klauški je kazao kako "opozicija raste kao gljive poslje kiše", "vidljiva je velika slabost ljevice", a "HDZ je, čini se - jedina konsolidirana stranka". Međutim, dodao je - "u jednom trenutku će dosta toga nestati, doći će novi igrači, pojavit će se dosta malih i postoji opasnost da će ih HDZ usisati". Tomislav Klauški smatra kako je probijena psihološka barijera i sve se realnije govori o mogućnosti velike koalicije HDZ-a i SDP-a, a onda "šta kome bog dade". Komentirajući pojavu novih lica u politici (Dalija Orešković, sudac Mislav Kolakušić...) i osnivanja novih stranaka (Vlaho Orepić, Mirando Mrsić, Bojan Glavašević...) Klauški je kazao kako bi se njihov kapital mogao brzo istrošiti nakon ulaska u politiku. Citirao je riječi Dalije Orešković "rješenje je totalno ujedinjavanje na ljevici", što je, smatra Klauški - nemoguće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!