08:45 / 22.03.2019.

Autor: HRT

"Poligraf" - zašto baš sada zakon o financiranju političkih stranaka?

-

-

Foto: - / -

U "Poligrafu" je bilo riječi o događajima u vezi s brodogradilištem Uljanik, ministrici Gabrijeli Žalac te saborskoj raspravi o konačnom tekstu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.
U "Poligrafu", emisiji Hrvatskog radija, bilo je riječi o događajima u vezi s brodogradilištem Uljanik, ministrici Gabrijeli Žalac te saborskoj raspravi o konačnom tekstu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

- GONG: Odgodite donošenje zakona o financiranju stranaka 

Govoreći o saborskoj raspravi i Mostovim amandmanima na prijedog konačnog teksta zakona o financiranju političkih stranaka, Arsen Bauk (SDP) kazao je kako očekuje da kolege iz Mosta tu akciju izvedu do kraja. U idućih 10 sati neće biti moguće glasovati o prijedlogu zakona.

- Radi se o samo jednoj odredbi zakona koja je izazvala ovakvu reakciju, a to je namjera vladajućih da dan prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora za Europski parlament znatno povećaju dopuštena sredstva za financiranje kampanje. Ne vidim problem u tome da iznos troškova izborne promidžbe za EP bude 4 mil. kuna. No vidim problem u tome da takva odredba stupi na snagu dan prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora za EP. Stoga bi bilo razumno od parlamentarne većine da ta odluka stupi na snagu za one druge europske izbore. Očekujem da Ustavni sud intervenira u ovom slučaju.

Tomislav Sokol (HDZ) kaže da, što se tiče 4 milijuna kuna, to ne smatra problematičnim.

- Želim podsjetiti da smo do sada imali situaciju da ste jednak iznos mogli potrošiti za jednu izbornu jedinicu za parlamentarne izbore i za europske izbore gdje je cijela država jedna izborna jedinica. Europske teme su nešto što smatramo iznimno bitnim. EP je važniji nego što se nekada percipiralo u javnosti. To su bitni izbori, troškovi će biti veći, a, na kraju krajeva, bitno je i da se građani upoznaju s europskim temama kako bi im se povećala izlaznost na izborima. Ono što kolegama iz Mosta smeta je to što oni jednostavno nemaju veliku bazu pa tako ni velika sredstva kao HDZ. Njihova opstrukcija u Saboru samo će odgoditi glasovanje za nekoliko sati, rekao je Sokol.

Anka Mrak-Taritaš (GLAS) smatra da je ovaj zakon mogao doći u Sabor prije godinu dana.  - Mi smo dali samo jedan amandman, a to je da zakon stupi na snagu 1. lipnja, a u skladu s tim vrijedi za neke iduće europske izbore.

- Jedino mislim da ima smisla da kolege iz Mosta ustraju na još otprilike pola amandmana. Mi ćemo imati situaciju da dan prije nego što će predsjednica raspisati izbore za EP, imat ćemo jedan zakon koji će tada stupiti na snagu. To pokazuje lošu sliku, pokazuje da vladajući kažu - mi možemo što hoćemo. Imat ćemo danas konferenciju za novinare na kojoj ćemo upozoriti na taj problem. Ovo je zaista pitanje za Ustavni sud, rekla je među ostalim Mrak-Taritaš. 

Branko Hrg (Hrvatska demokršćanska stranka) kazao je da u svemu tome ne vidi ništa sporno. - Ne vidim što bi se to bitno promijenilo da je zakon donesen prije godinu dana. Vjerojatno ne bi bilo ovog cirkusa u Saboru, ali to nije prvi cirkus koji kolege iz Mosta rade. Oni na taj način funkcioniraju, rekao je Hrg.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!