09:59 / 08.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Političari čestitali ženama njihov dan

-

-

Foto: - / -

Govorit će se i o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave - koje stječu status brdsko-planinskog područja.
Međunarodni je dan žena. Čestitali su ga predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Premijer Andrej Plenković to je učinio u uvodnom dijelu sjednice Vlade, rekavši da će nastaviti s naporima u borbi za ravnopravnost položaja žena u društvu.

Naglasio je da ih u svim sferama društva mora biti jednako kao i muškaraca, a osobito na rukovodećim položajima.   

- Prilika je to da se prisjetimo položaja žena u hrvatskom društvu i našim zajedničkim naporima za jednakopravnost položaja žena, nastavak borbe, za neotuđivo dostojanstvo i prava žena - poručio je premijer.

Naglasio je kako je ravnopravnost između žena i muškaraca temeljna vrednota našeg ustavnog poretka koja se očituje u svakoj zajednici, prije svega u uključenosti i ravnopravnosti žena u sve aspekte društvena života.

- Stoga ova Vlada promiče i ekonomska i politička i društvena prava žena te se aktivno borimo protiv svih oblika diskriminacije temeljem spola, posebno protiv nasilja nad ženama - rekao je Plenković i izrazio svoje poštovanje svim ženama u RH te im zahvalio na njihovu radu, požrtvovnosti, snazi i doprinosu izgradnji hrvatskog društva.

- Mislim da broj i aktivnost žena u svim sferama društva mora biti jednak muškarcima, a osobito na rukovodećim položajima i to je zadatak svima nama - izjavio je Plenković.



U povodu Međunarodnog dana žena predsjednica Republike čestitala je ovaj dan svim ženama koje svojim vrijednim i predanim radom te osobnim djelovanjem svakodnevno oplemenjuju naše društvo. Njezinu čestitku pročitajte ovdje.

Na Međunarodni dan žena osvrnuo se i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, istaknuvši kako položaj žena u društvu mora i dalje jačati.

- Stoga, naša zadaća mora biti da ustrajno senzibiliziramo, potičemo i djelujemo prema daljnjem napretku položaja žena u društvu, bez predrasuda, diskriminacija, bilo kojeg oblika njihovog podređenog položaja te da učinkovito sprečavamo svaki oblik zlostavljanja i nasilja žena, posebno u obitelji, poručio je.

- Ja sam potpuno uvjeren da, ako žene u Hrvatskoj uspiju, uspjet će cijela Hrvatska i to je naša obveza, naša odgovornost, da se i dalje borimo za rodnu ravnopravnost i za ravnopravan položaj svih građana, a posebno žena u našem društvu, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!