Politički cirkus se nastavlja: Vir ima dva predsjednika općinskoga vijeća

08.11.2022.

17:09

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT

Antonio Vučetić

Antonio Vučetić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Politički cirkus na otoku Viru se nastavlja! Sjednica općinskoga vijeća još je jednom prekinuta i to uoči glasanja o razrješenju dužnosti predsjednika općinskoga vijeća Antonija Vučetića. Sedmero vijećnika koji tvore većinu u Vijeću napustili su sjednicu te su istu nastavili ispred zgrade općine i izabrali novog predsjednika.

Idiličan jesenski virski dan kao potpuna suprotnost zbivanjima u gradskoj vijećnici i ispred nje. Dugoočekivana sjednica Općinskoga vijeća Vira počela je u 15 sati. Kako nije bilo kvoruma, jer nedostajalo je sedam vijećnika iz novonastale većine, sjednica je odgođena do 17 sati. Tada je općinsko vijeće bilo kompletno, s prisutnih svih 13 vijećnika. Novonastala većina uporno se pozivala na naputak ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice.

  

- Predsjedniče vijeća, ovo je naredba ministra, ovo nije prijedlog, rekao je Josip Bašić.


Ministar je, naime, za 17 sati zakazao sjednicu i kako tvrde, ovlastio sedam većinskih vijećnika za izbor novog predsjednika.


- Prije nego krenemo s bilo kakvim radom potrebno je utvrditi kvorum, rekao je Antonio Vučetić.


Virski vijećnici ovdje su se uspjeli dogovoriti, utvrditi kvorum te glasovati protiv svih točaka s dnevnog reda osim jedne, a ta je razrješenje dužnosti predsjednika općinskoga vijeća. No novonastala većina ima i dopunu.


- Druga točka dnevnog reda - odluka o izboru predsjednika općinskoga vijeća Općine Vir. Materijale i obrazloženje dobili ste na službene mail adrese, rekla je Jadranka Okreša.


I ovdje nastaju problemi, pravne prirode.


- Ja dopunu nisam zaprimila, ne znam kada ste je poslali, rekla je Katarina Radović, pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu u Općini Vir.


Neprihvaćanje dopune posebno je izrevoltiralo sedam oporbenih vijećnika.


- 20 godina na vijeću dostavljate materijale, 20 godina tako funkcionirate, rekao je Frane Vučetić.


Nezadovoljni vijećnici novonastale većine napustili su prostorije vijeća i sjednicu održali na otvorenom, ispred zgrade vijećnice. Za početak sa sedam je glasova razriješen stari i izabran novi predsjednik Općinskoga vijeća.


- Mi ćemo sastaviti zapisnik, ovjeriti ga i poslati na ministarstvo, rekao je Bašić.


Za to vrijeme u vijećnici Antonio Vučetić, zbog nedostatka kvoruma, ponovno prekida sjednicu i najavljuje skoro sazivanje nove.


Čini se tako da Vir trenutačno ima dva predsjednika općinskoga vijeća. Koji je na pravoj strani zakona odlučiti može jedino mjerodavno ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!