Politički događaji koji su obilježili godinu

23.12.2022.

10:28

Autor: V.K./Poligraf/HR/HRT

Politički događaji koji su obilježili godinu

Politički događaji koji su obilježili godinu

Foto: HTV / HRT

Koji su politički događaji obilježili godinu iz nas? Što pokazuje stanje na političkoj sceni? Kako su  radili vladajući, a kako  oporba?  Čemu se građani mogu nadati u 2023.? Političku analizu 2022. i očekivanja od godine pred nama u emisiji Poligraf, urednice Jasmine Popović, dali su  analitičari Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku, Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti. Uređuje i vodi Jasmina Popović   

Maldini se osvrnuo na zadnje dvije stvari koje su se dogodile, a to su realizirani ulazak u šengenski prostor i ulazak u eurozonu.

- Ovo prvo nije bilo izvjesno do samog kraja, što znači da je dobar posao odrađen koji je zahtijevao napore. Šengenski prostor nam otvara mnoge mogućnosti, a hoćemo li ih mi iskoristiti ovisi isključivo o nama, istaknuo je.

Dodaje kako je to na kraju godine donijelo optimizam, ali kako je optimizmu doprinijela i euforija oko uspjeha u nogometu.

Maldini: Više od 70 posto građana nije zadovoljno

Istraživanja su pokazala kako preko 70 posto građana nije zadovoljno smjerom u kojem Vlada ide. S druge strane HDZ je stabilan i ima 27-30 posto podrške.

- Mi stalno ponavljamo iste događaje i ne mijenja se ništa strukturno niti u odnosima političkih snaga niti u traženju rješenja kako bi se takvi procesi zaustavili, rekao je Rimac.

Ističe kako smo u prošloj godini imali beskrajno puno korupcijskih afera koje su išle modelom, netko je optužen, maknut je s pozicije, počeo je sudski proces, ne znamo kada će završiti i čekamo da neka nova afera u medijima zasjeni onu staru.

- Odnos političkih snaga u parlamentu je gotovo zacementiran, što daje premijeru Andreju Plenkoviću otvorene ruke da vodi politiku kako ga je volja, a da pri tome kritičari ne nalaze način kako išta napraviti osim ga iznervirati, naglašava te dodaje kako to posebno uspijeva predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Smatra se kako se ništa ne mijenja, a neće se ni promijeniti.

Šalaj se osvrnuo na to da je tri četvrtine građana nezadovoljna time kako Vlada vodi Hrvatsku, a opet imamo političku stabilnost.

- Čini se da je to stabilnost s niskom razinom aktivizma i participacije građana. Ovih 75 posto nezadovoljnih su potpuno apatični, govori.

Na pitanje što je pokazalo glasovanje u Hrvatskom saboru glede obuke ukrajinskih vojnika, Šalaj govori kako su Plenković i parlamentarna većina izrazito stabilni.

- Jedan dio opozicije nije sadržajno razmatrao tu odluku. Oni su smatrali da suprotstavljanje Milanoviću nije dobro u ovom trenutku za njih, rekao je i dodao kako bi opozicija trebala jasnije artikulirati stavove kako u odnosu na HDZ, ali i u odnosu na predsjednika Milanovića.

Šalaj: Građani od oporbe očekuju ili nova lica ili bolje ideje

Kako kaže, građani od oporbe očekuju ili nova lica ili bolje ideje.

- Ovo što smo vidjeli ne svjedoči da smo potaknuli građane da vjeruje njihovim argumentima, govori Šalaj.

Maldini kaže kako su Socijaldemokrati onaj dio oporbe koji je sačuvao čast jer kako kaže, oporba je jad i čemer Hrvatske političke scene.

- Godinama oporba u Hrvatskoj ne uspijeva jasno artikulirati niti programski niti politički, ali ni ideološki niti jednu alternativnu politiku koja bi bila konkurentna vladajućima, rekao je i dodao kako se njihov rad svodi isključivo na kritiku zbog kritike. To dovodi do razočaranja vlastitih birača.

Šalaj se osvrnuo na Socijaldemokrate i rekao kako su oni trenutno najveći oporbeni klub u parlamentu, ali smatra kako njihova politička budućnost nije svijetla.

- Istraživanja pokazuju da se oni nisu uspjeli artikulirati kao opcija koja je prihvatljiva građanima, istaknuo je.

Što se tiče koalicijskog potencijala, Šalaj smatra kako bi on mogao ovisiti o novom izbornom modelu.

Maldini smatra kako je politički dobitnik 2022. godine je vlast koja je uspjela kapitalizirati ono što je radila. S druge strane, oporba je gubitnik zato što nije uspjela, politički, ideološki i programski išta novo ponuditi.

- To je najveći problem hrvatske politike, jer kada bi oporba bila dovoljno kapacitirana i vrijedna da nudi alternativne politike, onda bi to vlast natjeralo da radi kvalitetnije i bolje, naglasio je.

Rimac: U Hrvatskoj dvoglava vlast

Rimac ističe kako će odnos premijera i predsjednika ostati i u idućoj godini, jer to je odnos dva političar koji svaki ima svoj ego i svaki od njih može utjecati na političku situaciju u zemlji.

- Činjenica je da mi imamo upravljačke deficite, ali i demokratske. Upravljački deficiti su veliki, a oni su prisutni i u pogledu obnove, ali i u pogledu drugih stvari. Imamo deficit upravljanja ekonomijom, deficit informacija o sustavu, ali imamo deficit percepcije toga da imamo Vladu, zato što se u njoj stalno mijenjaju ministri, naglasio je.

Smatra kako svađe između predsjednika i premijera imaju ton koji opterećuje mogućnost konstruktivne komunikacije.

Šalaj govori kako je u Hrvatskoj dvoglava izvršna vlast.

Maldini smatra kako je Zoran Milanović osoba koja je nedorasla bilo kakvoj ozbiljnoj političkoj dužnosti, a posebno onoj čelnoj u državi s obzirom na njegov karakter.

- Oporba koja je ušla u ovaj saziv Sabora je pokazala kreativnu nesposobnost nametanja političkih tema. Plenković se prema njoj odnosi u smislu „niste mi ni do koljena i s vama nemam što razgovarati”. U taj je prostor ušao Milanović i krenuo s kritikom Plenkovića, što su najvjerojatnije osobni neraščišćeni računi, naglašava Rimac.

Dodaje kako je Milanović kritikom uspio dovesti Plenkovića u situaciju da nema općem političkom prostoru stav „tu sam samo ja i nitko drugi”.

- Plenković mora reagirati na kritike, ali sve su one izvan potreba političkog sustava. Sav taj sukob ne vodi do otvaranja suštinskih političkih problema, naglasio je.

Rimac ističe kako je osnovni problem oporbenih stranaka pa tako i HDZ-a je da je aktivnost na nižim razinama vlasti i direktni kontakt s građanima potpuno zamro. To se posebno vidi kod SDP-a

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!