16:33 / 05.05.2020.

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/M.Š./HRT

Politički "fajt" u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, kako sada stvari stoje, održat će se putem telekonferencije.
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, kako sada stvari stoje, održat će se putem telekonferencije.

Ipak, neki se zastupnici nadaju da će se ipak uživo vidjeti s kolegama, a predomislio se i gradonačelnik Milan Bandić, koji nakon što je prvotno predložio sjednicu putem e-pošte, sada nema ništa protiv uobičajene sjednice.

Zastupnici GLAS-a gradonačelniku zamjeraju mnogo toga - od upravljanja Gradom nakon potresa do izbjegavanja održavanja sjednice skupštine uživo.

- Već je sjednica županije Osječko-baranjske bila fizička, Zagreb ima dovoljno prostora gdje se može organizirati da smo čak 3 metra jedni od drugih, prema tome, problem je samo da li želiš da ti ljudi izađu za govornicu, kaže zastupnica u Gradskoj skupštini Anka Mrak Taritaš.

Premda se prvotno zalagao da se sjednica održi koristeći izum iz sedamdesetih, tj. e-poštu, Bandić je u potpunosti okrenuo ploču.

- Ja bih bio sretan da možemo na javnom mjestu to održati i u Skupštini, ali situacija nalaže... Ja sam legalist i legitimist, i poštivam ta pravila igre. Ja bi osobno volio, kad bi se mene pitalo, ja sam se uželio tih ljudi. Da fizički budemo zajedno. Ali, nije uvijek po mojoj, kako ja hoću, ističe.

A predsjednik Skupštine Drago Prgomet sada ne želi odustati od telekonferencije. S obzirom da se bliže parlamentarni izbori, te da su Bandić i HDZ u koaliciji i na gradskoj razini, čak i nezavisni zastupnici svoje apele upućuju - direktno premijeru.

Ovim putem apeliram osobno na premijera Plenkovića da naloži zagrebačkom HDZ-u da glasa protiv ovog Bandićevog udara na kulturu Grada Zagreba, ističe nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Marko Torjanac.

U ovom slučaju, riječ je o prijedlogu da se obustave hitne dodjele sredstava subjektima u kulturi i pomoći nezavisnim kulturnjacima u svrhu plaćanja najma prostora, koju bi zastupnici trebali izglasati u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!