19:39 / 22.12.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Politički prijepori zbog referendumske inicijative

Politički prijepori zbog referendumske inicijative

Politički prijepori zbog referendumske inicijative

Foto: HTV / HRT

Zastupnici Mosta sutra bi trebali otkriti koliko su potpisa prikupili za referendum kojim žele ukinuti COVID potvrde, a dio ovlasti Nacionalnog stožera prenijeti na Hrvatski sabor. Ta tema već nekoliko dana izazive brojne rasprave i sukobe na političkoj sceni.

  

Referendumska inicijativa, tvrdi premijer Andrej Plenković, besmislena je i jedini joj je cilj da podmetne nogu Vladi i Stožeru. Poslao je i poruku Mostu. 

- Neka donesu potpise na Markov trg, sve, kakvi god jesu, u đuture nek ih donesu, neka Milanović pošalje svojih 5 promatrača, ja ću Malenici reći, ti pošalji 5 svojih i nek ih krenu brojati! Odmah danas! Transparentno, pred kamerama! Da vidimo koliko ih ima, poručuje.

Predsjednik Zoran Milanović poziv nije prihvatio.

- Ne, ne. Samo sam upozorio, tko krade, taj i laže. Mislim, njegova je stranka optužena za kriminal i kradu i dalje. To je to. To je moja dužnost. Ja sam tvrdi kohabitator, "hardball and slimeball", kazao je Milanović u Varaždinu. 

U zeleno-lijevom bloku upozoravaju da bi ipak trebalo nadzirati pregledavanje potpisa.

- Mislim da treba uvesti neku vrstu neovisnog nadzora, bilo u vidu povjerenstva, koje bi se sastojalo od predstavnika različitih političkih opcija i samog Sabora, ali isto tako predstavnika Državnog izbornog povjerenstva, smatra Sandra Benčić (Možemo!).

O mogućnosti osnivanja takva tijela ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ne želi prejudicirati dok potpisi ne budu dostavljeni u Sabor. Sporan mu je i pristup članova Mosta.

- Po meni, vrše jedan pritisak bespotrebno, a zapravo je pitanje da li oni imaju dovoljan broj potpisa ili pokušavaju sada na raznorazne načine prikupiti još dodatne potpise. Evo, pričekat ćemo da oni objave koliko imaju potpisa, kaže.

A upravo zbog referendumske inicijative zastupnici Mosta već se danima sukobljavaju s političkim neistomišljenicima. 

- Imamo drugog HDZ-ovca "istočnog obreda". Gospodin Pupovac, koji nas je nazvao šegrtima smrti. Ja ozbiljno razmišljam da angažiram odvjetnika, kako bismo protiv svih onih koji su iznosili takve skandalozne optužbe poduzeli određene pravne korake, izjavio je u ponedjeljak u Otvorenom Nikola Grmoja (Most).

- Vi doista pokazujete da zloupotrebljavate institut referenduma, i to ne od jučer. Vi govorite o ljudskim slobodama i pravima, vi koji ste u nizu slučajeva protivnici sloboda, vi ste protiv abortusa, ali vas baš briga što ljudi ovdje umiru, odgovorio mu je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a.

Koliko je Most prikupio potpisa, trebao bi otkriti već sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!