Političkim strankama 56 milijuna kuna

18.01.2019.

10:11

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora.
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je jednoglasno, bez rasprave donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se iz ovogodišnjeg državnog proračuna osigurava 56,4 milijuna kuna.

Najviše novca, 21,3 milijuna kuna, pripalo je HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna dobio 14,1 milijun kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica.

Mostu nezavisnih lista s 11 zastupnika i tri zastupnice ove će godine na račun iz proračuna sjesti 5,3 milijuna kuna, HNS, pod čijom je "markicom" u Sabor ušlo tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,5 milijuna kuna, a HSS s četiri zastupnika i jednom zastupnicom 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU s po dva zastupnika dobit će po 734 tisuće kuna.

HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka - Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 367 tisuća kuna, dok će zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na 10% veću naknadu, dobiti 403 tisuće kuna.

Sredstva za rad samo jednog zastupnika dobit će i Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti, jer je s te liste u Sabor ušao samo jedan zastupnik, iako trenutačno Klub Stranke rada i solidarnosti ima 11 članova.

Dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata 30-ak zastupnika promijenilo stranačke dresove.

No Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Ta je odredba, kada se Zakon donosio, osmišljena kako bi destimulirala mijenjanje stranačkih dresova, no očito nije polučila uspjeh.

Sredstva iz ove Odluke strankama i nezavisnim zastupnicima doznačivat će se tromjesečno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!