Politika "u mojoj butigi" i uoči Božića

24.12.2022.

19:37

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Badnjak u centru Zagreba

Badnjak u centru Zagreba

Foto: HTV / HRT

Nepregledne gužve na zagrebačkoj špici na Badnjak već su tradicionalna slika. A u gužvi se moglo čuti i poneko mišljenje o hrvatskoj politici i hrvatskom društvu danas. 

- Definitivno je puno više neke kontroverze u društvu, ali na neki način to će možda pomoći da se ljudi više osvijeste, rekla je Jasenka iz Zagreba. 

- Ovdje je stvarno ljepše nego u St. Moritzu, stvarno, svi ovdje stoje, vino u ruci, sređeni tip top, baš sam se iznenadila, ističe Azra iz Berlina. 

Korak po korak, stigli smo i do ministrice turizma koja uz božićnu čestitku poručuje da će se sljedeće godine raditi više i još više.  

- Ova godina je bila teška, izazovna, Vlada je izašla s paketom mjera pomoći građanima i iduće godine će nastaviti u tom smjeru, kaže ministrica turizma Nikolina Brnjac

Paket mjera umirovljeniku Mladenu je, kako kaže, dobro došao. 

- Je, kako ne, moram kupiti žice za gitaru koja uvik mora biti spremna, moram nabaviti opremu za ribolov i to one varalice za lignje i to će dobro doći, kaže Mladen s Brača.

Ne krasi optimizam sve jednako. 

- Suzdržana sam malo prema tom optimizmu, pogotovo u kontekstu naših građana koji žive još u kontejnerima na Baniji i gdje de facto čekaju svoja životna rješenja, a do rješenja nikako da se dođe, ističe Alenka iz Zagreba. 

Kad je riječ o vanjskoj politici, dobro smo pozicionirani, ali treba se posvetiti pitanjima kod kuće, smatra Vladin koalicijski partner.

- Pitanjima obnove na Baniji, pitanjima konsolidiranja naših državnih institucija, administrativnih, pravnih i osiguranja da imamo bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovanja i najvažnije da imamo ekonomiju koja će biti snažnija nego što jeste, kaže saborski zastupnik Milorad Pupovac.  

I premda je sve u duhu blagdana, situacija na Banovini ostavlja gorak okus. Obnova je nestvarno spora, tvrdi to i predsjednik Vlade. 

- Premijer ima enormnu obaveznu, enormnu odgovornost, mi smo kotačići u mehanizmu, svi bismo to željeli brže, kaže državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek

I zaključuje - do sljedećeg Božića teško... 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!