Poljak optužen zbog utaje više 55 tisuća eura PDV-a

14.02.2023.

11:13

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 46-godišnjeg Poljaka zbog sumnje da je, kao direktor tvrtke u Splitu, utajio više 55 tisuća eura PDV-a za poslovnu 2015. godinu.

Državno odvjetništvo je objavilo kako optužnicom poljskog državljanina tereti za dva kaznena djela utaje poreza ili carine.

Optužen je da je, kao član uprave i direktor tvrtke, izbjegao plaćanje poreza na dodanu vrijednost za poslovnu 2015. godinu, odnosno da kroz poslovne knjige i porezne prijave nije potpuno i istinito iskazivao poslovne događaje i promjene.

Optužen je da, protivno Zakonu o PDV-u, nije prikazao obavljena stjecanja dobara unutar EU čiji je ukupni iznos veći od tadašnjih 13 milijuna kuna, odnosno više od 1,7 milijuna eura koje nije evidentirao, obračunao te prijavio i platio porez u iznosu većem od pola milijuna eura.

Za toliko je oštetio državni proračun, a pribavio neosnovanu korist za svoju tvrtku.

Tužiteljstvo ga sumnjiči da je iste gospodarske zlouporabe činio i kroz cijelu 2016. godinu, oštetivši državni proračun za više od 100 tisuća eura

Optužnicom je predloženo da se Republici Hrvatskoj, kao oštećenoj stranci, dosudi imovinsko-pravni zahtjev u ukupnom iznosu većem od 55 tisuće eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!