Polje kupusa obitelji Fabuš iz Drnja potpuno uništeno

17.08.2023.

17:11

Autor: Sanja Kos-Bojanić/T.V./Dnevnik/HRT

Zbog nedavnih poplava u Podravini koprivničko-križevački župan proglasio je elementarnu nepogodu. Prema procjeni općinskih povjerenstava, šteta je nastala u poljoprivredi, na građevinama i u prometu. U skladu sa Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od osam dana. 

Više od dva hektara kupusa obitelji Fabuš iz Drnja potpuno je uništeno. Svaka je glavica kupusa bila oko dva kilograma, spremna za berbu.

- Evo ova glava je bila poplavljena do vrha i nakon rezanja glave vidi se unutra da je došlo do truljenja apsolutno, znači šteta je 100 posto na svakoj glavi, čak i kod onih koje nisu bile potopljene skroz došlo je do truljenja, kaže Damir Fabuš, Drnje.

Samo na ovom polju šteta je nekoliko desetaka tisuća eura. Ovo polje nije nikada bilo poplavljeno pa nasad nisu osigurali od poplave.

- Za povrće to je malo problematično jer s osiguranjima nema baš sigurnosti kod naplate tih šteta. Problem je na koliko osigurati, koliko je povrat, koliko je procjena njihova. Iskustva svih nas da s osiguranjima nema baš, dodaje Fabuš. 

Ova obitelj, ali i svi ostali mještani šest općina za koje je proglašena prirodna nepogoda u sljedećih osam dana štetu moraju prijaviti u svojoj općini.

- Mi imamo preliminarni krug procjene štete nakon kojeg povjerenstvo izlazi na teren i utvrđuje stvarno stanje na terenu. Nakon toga imamo sastanak s mještanima, dogovor, nakon toga idemo s gotovim zahtjevima prema županiji, a oni prema Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevima za financijsku potporu, objašnjava Petar Dombaj, načelnik općine Drnje.

Financijsku potporu mogu očekivati u općinama Drnje, Ferdinandovac, Gola, Hlebine, Legrad i Peteranec.

- Rok je nekih 50 dana da se ta cjelokupna procedura završi. Teško je reći da li svi oštećenici mogu očekivati neku pomoć, ja se nadam da mogu, s obzirom da je Vlada donijela jednu takvu odluku. Vjerujem da će se naći novac u državnom proračunu iz kojeg će se ljudima barem dio te štete namiriti, rekao je Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Uz građane štetu mogu prijaviti i općine i županijska uprava za ceste jer šteta je nastala na poljoprivredi, građevinama i prometnicama. Dosadašnja iskustva pokazuju da je trebalo vremena da se šteta isplati, pa je strpljenje riječ koja se spominje kad se govori o nadoknadi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!