Poljoprivrednik optužen za subvencijske prijevare vrijedne 220.000 eura

24.05.2023.

12:30

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ispostava Europskog javnog tužitelja u Zagrebu

Ispostava Europskog javnog tužitelja u Zagrebu

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) optužio je vlasnika hrvatskog poljoprivrednog obrta kojega tereti za subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave kojima su fond EU-a za ruralni razvoj i hrvatski proračun oštećeni za više od 220 tisuća eura.


Optuženoga terete da je od ožujka 2015. do studenog 2021. neosnovano pribavio nepovratna sredstva za poljoprivredne projekte koje sufinanciraju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) i Državni proračun RH.

Kako je pokazala istraga, okrivljenik je u prijavama Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novcem za provedbu prijavljenih projekata, da je izvršio plaćanja prema dobavljačima, iako prikazana plaćanja nikada nisu obavljena te da nema dugovanja prema državnom proračunu.

Podnio je ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu nepovratne potpore projektima njegova obrta. Na temelju jednog od tih zahtjeva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je gotovo 222.000 eura (1,67 milijuna kuna) na račun njegova obrta.

Prema preostala dva zahtjeva isplata se nije dogodila jer je agencija za plaćanja u međuvremenu otkrila da okrivljenik državi duguje po osnovi javnih davanja.

Šteta za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj iznosi više od 188.500 eura, dok je hrvatski proračun oštećen za više od 33.200 eura, izvijestilo je tužiteljstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!