14:34 / 06.11.2019.

Autor: HRT

Poljoprivrednici upozoravaju na Pinjuhovu odmazdu

Foto: arhiva, Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: arhiva, Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od državnih institucija traže da zaustave "teror općinskog načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha" te spriječe "pustošenje općinskog proračuna.
Skupina poljoprivrednika iz Čeminca je od državnih institucija zatražila da zaustave "teror općinskog načelnika Zlatka Pinjuha" te spriječe "pustošenje općinskog proračuna". Podsjetimo, USKOK je u kolovozu pokrenuo istragu protiv Pinjuha, dvojice njegovih sinova Marka i Ivana te predsjednika Općinskog vijeća Maria Kralja zbog zlouporaba kojima je općina navodno oštećena za više od 60 tisuća kuna. Pinjuh je nakon saslušanja pušten.

U otvorenom pismu poljoprivrednici podsjećaju kako je Visoki upravni sud, u lipnju, ukinuo odluku Općinskog vijeća o korištenju nerazvrstanih cesta, kojom je načelniku Pinjuhu bilo omogućeno da od poljoprivrednika, gospodarstvenika, stanovnika općine, pa čak i onih koji na područje općine dođu svojim kamionima, traktorima i drugim većim vozilima naplati paušalnu ili jednokratnu naknadu pa čak i kaznu.

Napominju i da je, nekoliko dana nakon odluke Visokog upravnog suda pokrenuta USKOK-ova akcija zbog sumnje da je načelnik Pinjuh počinio niz kaznenih djela na štetu općine Čeminac, ali je nakon saslušanja u USKOK-u pušten, a "samo nekoliko dana nakon toga krenula je njegova odmazda nad poljoprivrednicima i stanovnicima Općine Čeminac".

- Tako je odmah, ionako preveliku komunalnu naknadu, s 55 lipa po četvornom metru podigao na 65 lipa i time dodatno opteretio poljoprivrednike, gospodarstvenike i stanovnike općine. Takoder je i izmijenio ukinutu Odluku o nerazvrstanim cestama, kojom je sebi dao još veće ovlasti, odnosno pravo da sam, svojom odlukom, donosi Pravilnik o naplati korištenja nerazvrstanih cesta, ističe se u pismu.

Tvrde da je načelnik i prije donošenja odluke postavio preko 40 znakova zabrane prometa za vozila teža od 7,5 tona, na svim cestama u općini, osim županijskih i državnih cesta, te na gotovo sve poljske putove. Na taj je način, kako drže, Pinjuh onemogućio poljoprivrednicima pristup njihovim poljima, jer većini polja nije moguće prići, s obzirom da velika većina traktora na području općine premašuje težinu od 7,5 tona, a s priključnim vozilima su i puno teža.

Navode kako iz tih razloga, straha od velikih kazni, kako policijskih tako i kazni komunalnog redara Marka Pinjuha - načelnikovog sina, veliki dio poljoprivrednih površina nije niti posijan tijekom jesenske sjetve, a da im je Pinjuh svojim postupcima narušio Ustavom zajamčena prava o poduzetničkim i tržišnim slobodama te jednakom pravnom položaju svim poduzetnicima na tržištu.

Upozoravaju i kako je Pinjuh, "na Općinskom vijeću putem njemu lojalnih vijećnika, izglasao da sve odvjetničke troškove u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega, a zbog kaznenih djela počinjenih na štetu općine Čeminac, snosi upravo Općina". Tvrde da pritom nije naznačen broj odvjetnika, niti gornji limit troškova, a niti što će biti ako ga sud u konačnici osudi zbog počinjenja prijavljenih kaznenih djela".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!