Plenković i poljski šef diplomacije potvrdili podršku Ukrajini

20.04.2023.

Zadnja izmjena 17:21

Autor: Hina/HRT/A.S.

Premijer Plenković primio ministra Zbigniewa Raua

Premijer Plenković primio ministra Zbigniewa Raua

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Premijer Andrej Plenković i poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau potvrdili su snažnu podršku dviju zemalja Ukrajini u četvrtak na sastanku u Zagrebu na kojem su istaknuli odlične bilateralne odnose i rastuću gospodarsku suradnju.

Plenković se sastao s Rauom dan nakon što se on susreo s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Premijer je nakon susreta istaknuo odlične bilateralne odnose i rastuću gospodarsku suradnju dviju država.

Također je izrazio zadovoljstvo velikim brojem poljskih turista u Hrvatskoj, priopćeno je iz ureda vlade.

Prošle godine u Hrvatskoj je boravilo više od milijun Poljaka.

Plenković i Rau potvrdili su snažnu podršku dviju zemalja Ukrajini u obrani od ruske agresije, a poljski šef diplomacije zahvalio je Hrvatskoj na doprinosu u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u sklopu koje u Poljskoj trenutno sudjeluje 11. HRVCON sa 73 pripadnika hrvatske vojske, priopćeno je.

Premijer je posebno zahvalio na podršci Poljske hrvatsko ulasku u šengenski prostor kao i u procesu pristupanja Hrvatske OECD-u čiji je glavni tajnik u četvrtak boravio u Zagrebu.


Jandroković i Rau o mogućnostima produbljivanja suradnje

Poljska i Hrvatska bliske su države i saveznice s potencijalom za produbljenje suradnje na području obrane, sigurnosti i energetike, gdje se LNG terminal na Krku ističe kao novi pouzdani dobavni pravac za države srednje i istočne Europe, uključujući Poljsku, složili su se predsjednik Sabora i šef poljske diplomacije.

Prije premijera
Andreja Plenkovića, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je poljskog ministra vanjskih poslova Zbigniewa Raua tijekom njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Rau se sastao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.


Kako se navodi u priopćenju iz Sabora, bilateralni odnosi ocijenjeni su odličnima i prijateljskima, bez otvorenih pitanja. Uz kvalitetnu interakciju unutar Europske unije i NATO-a, dodatnu važnu platformu međusobne suradnje predstavlja i Inicijativa triju mora koju su Hrvatska i Poljska suosnovale. Istaknut je i važan hrvatski doprinos u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti NATO- a u Poljskoj.

Zadovoljni porastom trgovinske suradnje 

Razgovarajući o bilateralnim gospodarskim odnosima koji se stabilno razvijaju, istaknut je i velik investicijski potencijal obiju država. Sugovornici su iskazali zadovoljstvo porastom trgovinske suradnje tijekom prošle godine, te kontinuiranim rastom broja posjeta poljskih turista Hrvatskoj.

Predsjednik Jandroković i ministar Rau snažno su osudili rusku agresiju na Ukrajinu i ponovili čvrstu zajedničku predanost nastavku sveobuhvatne pomoći Ukrajini, u političkom, humanitarnom, vojnom, tehničkom i financijskom smislu. Ministar Rau istaknuo je kako Poljska iznimno uvažava hrvatsku ekspertizu i stajališta o regiji jugoistočne Europe, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!