Poljski ministar vanjskih poslova u službenom posjetu Zagrebu

19.04.2023.

19:29

Autor: M.M./HRT/Hina

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau u službenom posjetu Zagrebu

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau u službenom posjetu Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s poljskim kolegom Zbignjevom Rauom. Naglasili su odlične odnose Hrvatske i Poljske, posebno na području obrane. Složili su se da će obje zemlje surađivati sa saveznicima u NATO-u prilikom pružanja pomoći Ukrajini. Ministri su komentirali i inicijativu brazilskog predsjednika Lule da Silve koji traži osnivanje skupine zemalja koja bi posredovala u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.

Prva i najvažnija točka razgovora šefova diplomacija bio je rat u Ukrajini, rekao je Rau.

Komentirajući prijedlog brazilskog predsjednika Luiza Inácija Lule da Silve o formiranju inicijative neutralnih država koja će posredovati u postizanju mira u Ukrajini, poljski ministar rekao je da se svaka inicijativa mora suditi samo po tome dovodi li do trajnog mira. 

- Takav mir može se postići samo povratkom u okvire poštivanja međunarodnog prava, što znači povlačenje ruske vojske iz međunarodnih ukrajinskih granica. Dugotrajnog mira ne može biti ni bez odštete Rusije Ukrajini za uništenje na njezinom teritoriju, kao i bez kažnjavanja ratnih zločina, naglasio je Rau. 

Žrtve moraju doživjeti pravdu ili taj mir neće nikad biti kompletan, rekao je poljski ministar. 

Grlić Radman je rekao da su sve inicijative dobrodošle, no da u ovom trenutku nisu potrebni posrednici nego Rusija mora povući svoju vojsku iz Ukrajine, zemlje koja je napadnuta i koja brani svoju slobodu, teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost. 

Odlična suradnja


Dvojica ministara hvalila su odnose dviju zemalja, kazavši kako one nemaju otvorenih pitanja te odlično surađuju na brojnim područjima, od koje su izdvojili onu obrambenu.

Hrvatski ministar rekao je kako je potvrda prijateljstva i solidarnosti hrvatskog naroda s poljskim sudjelovanje hrvatske vojske u NATO-voj aktivnosti Prednjoj prisutnosti na njezinom teritoriju. 

Hrvatska visoko cijeni napore koje Poljska ulaže u pružanju svekolike pomoći Ukrajini, s naglaskom na zaštitu i zbrinjavanje velikog broja izbjeglica, rekao je Grlić Radman. 

On i Rau razgovarali su i o inicijativi Triju mora koju su dvije zemlje vizionarski pokrenule, a koja je dobila na važnosti s ruskom agresijom jer joj je cilj jačanje energetske neovisnosti kontinenta. 

Grlić Radman je govorio o proširenju LNG terminala na Krku i pozicioniranju Hrvatske kao energetskog čvorišta ovog dijela Europe te o povezivosti s poljskim terminalom Świnoujście.

Hrvatski ministar pozvao je poljske turiste da posjete naš i njihov Jadran, prvi put bez stajanja na granicama zbog ulaska Hrvatske u šengenski prostor. 

Rau je izrazio želju da se 'turistički deficit' koji Poljska ima u Hrvatskoj malo preokrene, pa da više hrvatskih turista posjeti njegovu zemlju. Prošle godine je u Hrvatskoj boravilo više od milijun Poljaka. 

Poljski ministar rekao je kako se već dobra gospodarska suradnja dviju zemalja može poboljšati posebno na području građevine, hotelijerstva, ugostiteljstva, IT sektora i farmaceutike. 

Dvojac je razgovarao i o proširenju EU-a na zemlje jugoistoka Europe i o stabilnosti tog prostora, naglasivši kako je zadatak Varšave i Zagreba poticati ih na tom putu kako ne bi došlo do utjecaja trećih aktera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!