00:54 / 02.09.2018.

Autor: HRT

Polović: EU je danas društvo rizika

-

-

Foto: - / -

Solidarnost je jedno od osnovnih načela na kojima je sazdana EU. Svi smo svjesni da probleme možemo riješiti samo zajedno i to ako se svi uključimo i podnesemo dijelić tereta, kazala je Šuica.
Migrantska kriza, proširenje Europske unije, pitanja zapadnog Balkana, Brexit - izazovi su s kojima se danas suočava Europska unija. To su bile i teme razgovora međunarodnog skupa u Dubrovniku o kojima su u HRT-ovoj emisiji govorile zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i politologinja Jadranka Polović.

Solidarnost je jedno od osnovnih načela na kojima je sazdana Europska unija. O tome je bilo riječi i danas. Svi smo svjesni da probleme možemo riješiti samo zajedno i to ako se svi uključimo i podnesemo dijelić tereta, kazala je Šuica.

Istaknula je i da u praksi dosad to i nije bilo baš tako. No ide se u tom smjeru, dodala je i podsjetila na britanski izlazak iz EU-a. Vjerujem da je današnji skup pomogao da se razmijene stajališta. Ono što želimo je nastavak europskih integracija, priključenje ostalih država jugoistoka Europe u Europsku uniju kako bi se tenzije i mogući izazovi sveli na što manju mjeru, naglasila je.

Polović je izjavila da je Europska unija danas društvo rizika. Vidimo da su imigracija i teroristički napadi ozbiljni i politički i sigurnosni rizici iako nisu tako česti kao 2015. i 2016., ali su gotovo svakodnevni u zapadnoeuropskim članicama. EU se također suočava s nizom gospodarskih i socijalnih rizika. Sve je veća razlika između zapadne Europe i europske periferije.

Hrvatska je također dio mediteranske regije. To je vrlo široka regija, a unazad 20 godina i vrlo turbulentna. Tako svaka kriza, pa npr. kriza zapadnog Balkana, odražava se na Europu, a onda i na Hrvatsku,
istaknula je među ostalim Polović  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!