13:57 / 18.02.2020.

Autor: IMS/HRT

Polović: Mislim da će Milanović voditi uravnoteženu vanjsku politiku

-

-

Foto: - / -

On slijedi politiku Europske unije, ali isključivo do one mjere dokle se ona ne kosi s nacionalnim interesima Hrvatske, smatra.
Kohabitacija je kao termin možda primjerenija francuskom polupredsjedničkom sustavu u kojem imamo dva suprotna pola, dvije političke opcije: predsjednika i premijera, no kada bi to primijenili na ovu hrvatsku inačicu - kakva bi ta kohabitacija mogla biti: harmonična ili napeta, komentirala je pitanje reportera HTV-a Dragana Nikolića profesorica na Sveučilištu Libertas Jadranka Polović.

- Slažem se, to nije pravi termin koji bi se mogao primijeniti na hrvatski politički sustav, međutim svakako moram reći da hrvatska javnost itekako percipira poziciju hrvatskog predsjednika ili predsjednice. To je nekakva tradicija još iz vremena polupredsjedničkog sustava prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kazala je Polović.

- Ono što mislim da bi trebalo reći u ovom trenutku da ta kohabitacija će biti prema predsjedniku Zoranu Milanoviću, evo ja sam u posljednjim trenucima i čula taj njegov govor, zapravo isključivo u okviru ovlasti, dok je premijer naravno spominjao tvrdu kohabitaciju, to smo imali prilike čuti odmah po izboru, dodala je.

- Mislim da će tu biti ipak nekih otvorenih pitanja koja u ovom trenutku neće biti dominantna, a prvenstveno nekakva kadrovska rješenja oko izbora glavnog načelnika stožera Hrvatske vojske, glavnog ravnatelja SOA-e, imenovanja ambasadora, veleposlanika u Srbiji ili recimo povlačenja ili ostanka hrvatskih vojnika u Afganistanu, kazala je Polović.

- Ono što mislim da će u ovom trenutku odrediti tu kohabitaciju, nazovimo je tako, i to tvrdu, bit će upravo unutarstranački izbori u HDZ-u i parlamentarni izbori na jesen. Znači, mislim da će na toj tvrdoj kohabitaciji upravo inzistirati premijer Plenković, rekla je Polović.

Jandroković: Pozitivne poruke Milanovića, suradnja za razvoj RH
Predsjednički govor Zorana Milanovića
SNIMKA: Inauguracija Zorana Milanovića
Marić: Nizak trošak inauguracije šalje dobru poruku javnosti
● Inauguraciju i prvi govor predsjednika Milanovića komentirali su i politički analitičari te komunikolog

Na pitanje je li Zoran Milanović zapravo posljednji hrvatski suverenist, uzmu li se u obzir trenutačno visokopozicionirani hrvatski dužnosnici, s obzirom na ono kako se ponašao u svom premijerskom mandatu prema svjetskim polovima moći i što na tom tragu možemo očekivati u odnosima prema Bruxellesu ili Washingtonu, Polović je odgovorila da zaista ne zna je li Milanović posljednji hrvatski suverenist.

- Ne znamo zaista što nam donosi budućnost, ali u svakom slučaju mislim da je predsjednik Milanović veći suverenist od premijera Plenkovića koji je zapravo isključivi zagovornik briselske politike i slijedi briselsku agendu, rekla je Polović.

- U prošlom njegovom mandatu, u premijerskom mandatu, mi smo imali prilike vidjeti taj otklon. On je zapravo Europejac, eurocentrist, on slijedi politiku Europske unije, ali isključivo do one mjere dok se ona ne kosi s nacionalnim interesima Hrvatske, dodala je.

Polović je prokomentirala i što možemo očekivati u odnosima s Amerikom.

- Mislim da je on što se u ovom trenutku vanjskopolitičke orijentacije tiče, zapravo vrlo blizak premijeru Plenkoviću. Ona transatlantska agenda koja je bila jako prisutna u Hrvatskoj tijekom mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, mislim da će polako biti stavljena na stranu. To znači da će zapravo sam predsjednik Milanović, naravno u okviru mogućnosti koje mu nude njegove ingerencije u okviru vanjske politike, u svakom slučaju preispitati neke platforme političke i diplomatske suradnje u Europi. Prvenstveno tu mislim na Inicijativu triju mora koja je, rekla bih, jedan geopolitički projekt američke Vlade, a ključna mu je poanta energetska diverzifikacija regije i obnavljanje regionalne infrastrukture, rekla je Polović i dodala da misli da je na tom polju malo toga učinjeno.

Budući da je predsjednik Milanović prihvatio poziv da dođe Rusiju, u Moskvu na paradu na Dan pobjede početkom svibnja, na pitanje kako će s tim živjeti premijer Plenković koji je nebrojeno puta doživljavan u Moskvi kao dio antiruskog vala, Polović je odgovorila kako je vidjela neke analize u kojima se predsjednik Milanović percipira kao ruski čovjek.

- Smatram da to definitivno nije točno. Mislim da će on voditi jednu uravnoteženu politiku, međutim, da će u ovom trenutku biti na tragu možda francuske i njemačke politike i njihovih geopolitičkih pogleda na cijelu situaciju. Znači, on odlazi u Rusiju, Hrvatska ima dobre veze s Rusijom, ima puno poslovnih ljudi koji djeluju u tom kontekstu, prema tome to su odnosi koji se svakako moraju normalizirati i to je u kontekstu šire europske politike, stabilnosti politike, mislim da je to značajno, rekla je Polović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!