10:13 / 10.03.2022.

Autor: M.M./HRT

Polović: Nisam sigurna može li Zapad više napraviti, a da se ne uđe u veliki otvoreni sukob

Vanjskopolitička analitičarka Jadranka Polović

Vanjskopolitička analitičarka Jadranka Polović

Foto: HTV / HRT

Prije točno dva tjedna počela je ruska invazija na Ukrajinu. Sve oči svijeta usmjerene su u Antaliju u Turskoj gdje su se sastali ruski i ukrajinski šef diplomacije.

Vanjskopolitička analitičarka Jadranka Polović rekla je kako će to biti vrlo teški pregovori.

- Mislim da će na kraju trgovina teritorijem definitivno biti predmet pregovora, u prvom redu Krim koji je od 2014. izvan ingerencije nacionalne vlade Ukrajine. Vjerujem da će se naći nekakav kompromis oko toga, a što će biti s Doneckom i Luhanskom ostaje otvoreno pitanje. Postoje različite kombinacije, istaknula je. 

Na upit treba li Zapad više napraviti u smislu vojno-sigurnosno-obrambene sigurnosti, Polović je rekla kako nije sigurna može li se više napraviti, a da se ne uđe u veliki i otvoreni sukob koji bi podrazumijevao i uporabu nuklearnog oružja.

- To je nešto o čemu i NATO i SAD itekako vode računa. Svi zapadni čelnici klone se takve situacije. U ovom trenutku vidimo Rusija ne koristi vlastito zrakoplovstvo, ono je izvan akcija na prostoru Ukrajine i postoje neke spekulacije da ga čuva ukoliko bi došlo do širenja sukoba na druge regije ili da dođe do svjetskog sukoba.

Rekla je i kako trebamo biti zabrinuti zbog nuklearne opasnosti.

- Još uvijek možemo računati da imamo odgovorne političare i da do toga neće doći, ali i Rusija i SAD u svojim strategijama nacionalne sigurnosti predviđaju uporabu taktičkog nuklearnog oružja s ograničenim dometom i ono bi u slučaju pogoršanja stanja i nekog većeg sukoba postalo opcija, zaključila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!