20:28 / 29.06.2018.

Autor: I.B./HRT

Polović: Pitanje migranata - podjednako političko i sigurnosno pitanje

-

-

Foto: - / -

Gosti Teme dana bili su politologinja, doktorica znanosti Jadranka Polović i stručnjak za sigurnost te analitičar portala Obris.org Igor Tabak.
Hoće li se na pitanju migranata rješavati sudbina Europske unije, čiji su čelnici dogovorili uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azil na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar Unije? Na to pitanje pokušali su odgovoriti gosti Teme dana: politologinja, doktorica znanosti Jadranka Polović i stručnjak za sigurnost te analitičar portala Obris.org Igor Tabak.

Polović je rekla da je migrantsko pitanje zaista važno. "Možemo reći da je to jedan duboki politički, sigurnosni, ekonomski izazov za EU. Kao što vidimo EU se na neki način podijelila oko politike azila, zaštite vanjskih granica, uopće prihvata migranata. Vrlo je važno reći da politika otvorenih vrata Angele Merkel "nije jedina igra u gradu". S druge strane stvara se vrlo važna opozicija. To više nije isključivo Viktor Orban i zemlje Višegradske skupine, to su i Austrija i Italija, Nizozemska. Međutim Merkel ima veliku poziciju unutar vlastite stranke i koalicije. Ona je samo tjedan prije nastojala internacionalizirati, odnosno europeizirati krizu unutar Njemačke pa je zatražila pomoć Junckera koji je sazvao jedan neformalan sastanak. Mislim da je Merkel tu htjela dogovoriti sva rješenja koja su trebala biti prihvaćena glatko na jučerašnjem skupu u Bruxellesu. On je završio kompromisnim rješenjima, mislim da se više radi o kompromisnoj diplomaciji i da ne znam što će zaista od toga biti ostvareno", istaknula je.

Tabak smatra da je nedvojbeno riječ o kompromisu. Ima zemalja gdje čisto zbog njihove zemljopisne pozicije postoje točke gdje se iskrcava ljude. Proglasili vi to dragovoljnim centrom, zajedničkim centrom , okupljalištem ili kako god nazvali takav bazni logor organiziran po onom UN-ovom sistemu s dopremama hrane i medicinskom zaštitom, svejedno je. Naravno da je teško očekivati jednu poplavu dragovoljaca koji bi bili mimo ovih zemalja u koje ti ljudi ionako dolaze, nakon tih teških prelazaka, većinom morskih. Prema tome to je kompromis. To je nešto što je omogućilo da Višegradska skupina formalno stavi potpis na papir, računajući da ih se ni nakoji način neće dirati. To je omogućilo Njemačkoj da pokaže da ima cijelu niju iza sebe, da kaže da se nešto ipak riješilo", smatra Tabak.

Polović smatra da je pitanje migranata podjednako političko i sigurnosno pitanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!