Položen "Kamen spoticanja" u spomen na Borisa Hanžekovića

28.03.2023.

12:40

Autor: Dnevnik u podne/IMS/T.D./HRT/Hina

Kamen spoticanja u Zagrebu

Kamen spoticanja u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je ispred Pravnog fakulteta položen "Kamen spoticanja" u spomen na Borisa Hanžekovića.

Taj atletičar, koji je završio Pravni fakultet, ubijen je 1945. u proboju u koncentracijskom logoru Jasenovac - gdje je bio zatočen jer je odbio trčati za reprezentaciju ustaške NDH. "Kamen spoticanja" položili su Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA iz Splita.

- Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust je inače gradska institucija osnovana od Grada Zagreba i udruge građana. Danas postavlja 42. kamen spoticanja, prvi put, mislim da je čak i svijetu za hrvatsku žrtvu, odnosno, antifašista Borisa Hanžekovića, rekla je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić poručio je da se građani trebaju nastaviti boriti za slobodu, kao što je to radio Hanžeković.

- Ponosni smo što sudjelujemo u postavljanju "Kamena spoticanja" za osobu koja je dala život i imala hrabrosti reći - ne fašizmu, naglasio je.

Program se izvodi uz financijsku podršku veleposlanstava Njemačke i Francuske, Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba i VeDRA-e.

Postavljanjem "Kamena spoticanja" (Stolperstein), Zagreb se pridružio ostalim gradovima Europe i svijeta, koji postavljaju ta spomen-obilježja žrtvama nacističkih progona i zločina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!