11:41 / 31.07.2019.

Autor: T.D./M.Š./HRT

Položen kamen temeljac za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

-

-

Foto: - / -

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministar zdravstva Milan Kujundžić položili su kamen temeljac za gradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar".
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ministar zdravstva Milan Kujundžić položili su kamen temeljac za gradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar". Projekt osnivanja Centra pokrenut je u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, a sufinancirala ga je Europska unija.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Bit će to jedini laboratorij u regiji koji će nedvojbeno moći utvrditi zemljopisnu izvornost hrane - u prvom redu meda i maslinova ulja, proizvoda koji se najčešće krivotvore.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je investicija izgradnje Centra vrijedna oko 90 milijuna kuna, od čega je oko 60 milijuna nepovratnih sredstva, dok je Grad osigurao oko 30 milijuna kuna.

- I ne samo da ćemo mi znati što je hrvatska hrana, nego ćemo znati i iz kojeg dijela Hrvatske dolazi. To i ja, kao seljak, zna, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade Milan Kujundžić upozorio je na predviđanja o dvostrukom povećanju broja oboljelih od karcinoma u idućih 20 godina, istaknuvši kako su jedan od etioloških čimbenika koji najviše tomu pridonose toksini koje uzimamo preko hrane i piće.

- Na usta, ne znajući i skupo plaćajući, zapravo unosimo i otrov koji će izazvati u nama i našoj djeci karcinom i u tome je s medicinskog aspekta nevjerojatna veličina ovog projekta, naglasio je Kujundžić.

Ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar rekao je kako je u vrijeme kada se govori o globalnoj debljini i pandemiji šećerne bolesti iznimno važno što jedemo i odakle dolaze proizvodi koje jedemo.

- Drago mi je da ovaj Zavod, koji nosi dično ime najvećeg sina hrvatskog zdravstva, dr. Andrija Štampar, da smo uspjeli ovo napraviti, dodaje Šostar. 

- U sljedeće četiri godine, koliko traje projekt, mapirat ćemo cijelu Hrvatsku, pri čemu će domaći medari i uljari besplatno raditi analize geografskog podrijetla, najavio je Šostar.

Naglasio je da je to najveće ulaganje u sustav javnoga zdravstva u posljednjih 50 godina u Hrvatskoj.

Dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Zoran Grgić kazao je da je iskorak prema području sigurnosti hrane bio logičan potez, zahvalivši svima koji su omogućili projekt Centra za sigurnost i kvalitetu hrane.

- Dobit ćemo jedan laboratorij koji će sigurno biti najbolje opremljen laboratorij u Hrvatskoj, s najboljom opremom, najosjetljivijom opremom i opremom koja će imati najširi spektar parametara koje će moći određivati, ističe voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe Jasna Bošnir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!