08:35 / 24.03.2018.

Autor: S.M./Hina

Pomaknite sutra kazaljke jedan sat naprijed

-

-

Foto: - / -

Ljetno računanje vremena počinje 25. ožujka u dva sata. Pomicanjem kazaljke jedan sat naprijed vrijeme se u dva računa kao tri sata.
Pomicanjem kazaljke jedan sat naprijed u nedjelju, 25. ožujka, počet će ljetno računanje vremena, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Ljetno računanje vremena u 2018. počinje sutra. Pomicanjem kazaljke jedan sat naprijed vrijeme se u dva računa kao tri sata.

S ljetnim računanjem vremena prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikala koji tijekom cijele godine moraju voziti s upaljenim dnevnim svjetlima.

Uvode se i promjene u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 sati prema nižoj.

Zbog promjene računanja vremena na prugama HŽ Infrastrukture organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se prilagodili svi automatski uređaji koji pokazuju ili registriraju točno vrijeme.

Zbog ove promjene međunarodni vlakovi br. 499 (München - Zagreb Glavni kolodvor) i 415 (Zürich - Zagreb GK - Beograd) te brzi vlakovi br. 820 i 821 na relaciji Split - Zagreb GK i obratno kasnit će u dolasku jedan sat. Brzi vlak br. 740 na relaciji Vinkovci - Zagreb GK kasnit će u polasku četiri minute (redoviti polazak u 2.56), dok će putnički vlak br. 3001 na relaciji Varaždin - Zagreb GK kasniti u polasku 20 minuta (redoviti polazak u 2.40), priopćio je HŽ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!