Pomirba u SDP-u, kritičarima vraćena prava

26.10.2019.

09:50

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Raspravljat će se i o pripremama za predsjedničke izbore, a na sjednicu će doći i njihov predsjednički kandidat Zoran Milanović.
Devet mjeseci prije isteka dvogodišnje suspenzije, SDP je četvorici članova svog Predsjedništva (Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić) vratio članska prava koja su izgubili zbog javnog kritiziranja predsjednika stranke. Potvrdilo je to najviše stranačko tijelo - Glavni odbor, na čiju je sjednicu danas došao i bivši predsjednik, a sada predsjednički kandidat SDP-a. 

Suspendiranoj četvorki "djelomično" su vraćena prava, što pak znači da će biti na listama i kandidati na unutarstranačkim izborima, ali isto tako i na listama SDP-a za parlamentarne izbore. Uz to, Zmajlović i Hajdaš Dončić bit će neupitni vođe županijskih organizacija SDP-a koje su dosad vodili. Ali nijednome od njih četvorice neće biti omogućen povratak u predsjedništvo stranke do isteka pune dvogodišnje suspenzije, odnosno do srpnja iduće godine.Branko Grčić rekao je kako smatra da neće biti dvojbi jer je riječ o vraćanju svih članskih prava i svega onoga što je vezano za lokalne funkcije te da ostaje jedino još pitanje članstva u predsjedništvu stranke. Uvjeren je da će, kada rokovi isteknu, u ptopunosti biti ukinuta suspenzija.

Milanović održao 20-minutni govor

Na sjednicu u sjedište SDP-a došao je i predsjednički kandidat te stranke Zoran Milanović. Iza zatvorenih vrata održao je 20-minutni govor, a njegovu poruku medijima i javnosti prenio je Branko Grčić


 
- Njegova platforma je "normalna Hrvatska", Hrvatska u kojoj funkcioniraju institucije na dobrobit građana, gdje svi imaju jednake mogućnosti za uspjeh, a njegova poruka je da se radi o kandidatu s karakterom. Vjerujemo u njegovu pobjedu, kazao je Grčić. Politika je neumoljiva, odgovorio je na pitanje slaže li se s Milanovićem da je za su za Plenkovića ovi izbori pitanje opstanka ako Milanović pobjedi.

Otvoren za javnost bio je dio uvodnog obraćanja aktualnog predsjednika stranke Davora Bernardića. On na krilima zadnjih anketnih istraživanja (a to je i HTV-ov HRejting, koji pokazuje da je razlika između HDZ-a i SDP-a trenutačno na razini statističke pogreške), zaziva parlamentarne izbore.- Nije normalno da se zgrada Hrvatskog sabora iznajmljuje za stranački dernek. Jer ne samo da su iznajmili Hrvatski sabor, oni su iznajmili Hrvatsku i uništavaju je. I ljudi više ne mogu trpjeti ovu nepravdu. Ne mogu gledati ovaj kaos koji se prelijeva na sve sfere našeg društva. I ne mogu gledati korupciju koja seže do samog vrha vlasti, poručio je u svom govoru među ostalim Bernardić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!