11:51 / 11.02.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z.

Pomirljiviji tonovi u HDZ-u

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Ministri u Vladi danas stišavaju buru u HDZ-u nastalu nakon što je Milijan Brkić oštro prozvao Andreja Plenkovića.
Ministri u Vladi danas stišavaju buru u HDZ-u nastalu nakon što je zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić najavio kandidaturu za potpredsjednika i oštro prozvao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

 - Odnos s Bandićem i unutarstrančka prepucavanja štete HDZ-u

Evo što su uoči premijerovih sastanaka u Vladi, o sukobima i međusobnim optužbama u stranci rekli neki ministri i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

-
U svim tim unutarstranačkim nadmetanjima najbitnije je da je stranka demokratska i da će pobijediti najbolji. Ja znam tko će pobijediti i dajem mu svu potporu, a teške riječi su moguće u svakoj predizbornoj kampanji. Nakon toga idemo na parlamentarne izbore i pobjeđujemo, kazao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

- Rekao sam jučer sve oko toga, bilo je pametnih i oštroumnih izjava. Ona za druga Tita mi se najviše sviđa, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture 
Oleg Butković.

- Treba se sve to skupa primiriti, napraviti kako je i zamišljeno - demokratske izbore i bit će to sve u redu, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

- Ja ne doprinosim podizanju tenzija štoviše pozivam da se argumentirano predstave programi članstvu stranke i na taj sudjelujemo u kreiranju kampanje za unutarstranačke izbore, izjavio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja.

Grmoja: Brkić je bio ključan u dogovaranju koalicije HDZ-a i HNS-a

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja ustvrdio je da je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić bio ključan u dogovaranju koalicije HDZ-a i HNS-a, navodeći kako je za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića i bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko pregovarao s HNS-om i SDSS-om.

Grmoja je na konferenciji za novinare u Saboru rekao kako je još 2017. tvrdio da je Brkić bio ključan u dogovaranju koalicije HDZ-a i HNS-a, te da ga je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak tada optuživao da laže i širi "fake news" iako se na kraju, ističe, pokazalo točnim sve što je govorio.

- Sada se svi odmiču od HNS-a, a prije desetak dana su svi oni glasali za tu koaliciju kada je bio opoziv Blaženke Divjak. Ni Miro Kovač, ni Milijan Brkić, ni Davor Ivo Stier nisu glasali za raskid koalicije nego za ostanak Divjak u Vladi tako da mi je smiješna ta prepirka, komentirao je Grmoja aktualne svađe u HDZ-u.

Grmoja smatra kako u HDZ-u "nema nikakve nove struje" jer predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića zbog koalicije s HNS-om sada napada Miro Kovač koji se također kandidirao za predsjednika HDZ-a, a i sam je bio dio tog dogovora.

- Plenkovića napada i zbog Istanbulske konvencije, a svi se sjećamo da je zajedno s Kolindom Grabar-Kitarović napadao SDP-ovu Vladu jer nije ratificirana Istanbulska konvencija, naglasio je Grmoja.

- Unutar HDZ-a, dodao je, svađaju se i oko toga tko je bio za, a tko protiv koalicije s Mostom, ali ne želi, kako kaže, biti sudac i utvrđivati tko laže, iako je siguran da će se do kraja kampanje u HDZ-u "čuti još puno gluposti".  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!