21:11 / 27.10.2020.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/T.V./Dnevnik/HRT

Pomoć umirovljenih liječnika

-

-

Foto: - / -

U nekoliko dana od poziva Ministarstva zdravstva umirovljenim liječnicima da pomognu zdravstvenim djelatnicima, iscrpljenima od epidemije, odazvalo se njih pedesetak.
U nekoliko dana od poziva Ministarstva zdravstva umirovljenim liječnicima da pomognu zdravstvenim djelatnicima, iscrpljenima od epidemije, odazvalo se njih pedesetak. Oni neće raditi s oboljelima od COVID-a, nego će pomagati u ostalim dijelovima zdravstvenoga sustava.

Doktor Marko Duvnjak u mirovini je dvije godine, ali raditi nikada nije prestao. Od početka pandemije stavio se na raspolaganje zdravstvenom sustavu, pa ni kod službenog poziva - nije dvojio.

- Moramo biti solidarni, mi moramo pružiti našim kolegama podršku, moralnu podršku i sve druge podrške koje su sada potrebne jer samo zajedničkim naporima prevladat ćemo ovu situaciju, ističe prim. prof. dr. sc. Marko Duvnjak.

Iako je specijalist interne medicine, na raspolaganju je za sve.

- Jedna privilegija, nas trebaju, iako smo u takvoj fazi životnoj u kojoj jesmo i dalje smo potrebni i dalje smo važni. Svakako da je nama to također i čast da smo pozvani da pomognemo, ističe prim. Duvnjak.

Pomagali su i prije pandemije, njih 511, bez kojih bi zdravstveni sustav još teže funkcionirao.

- Kapaciteti hrvatskog zdravstvenog sustava infrastrukturni, a još više kadrovski, su ograničeni i svi mi moramo znati da ćemo u narednim tjednima svjedočiti vrlo velikom broju hospitaliziranih pacijenata, dakle na svakom pojedincu je da utječe hoćemo li pandemiju uspjeti staviti pod kontrolu, poručio je dr. med. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Pandemiju, ali i sve ostale potrebe pacijenata, za sada kontrolira 73 000 zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika.

- Nastojat ćemo što duže pokrivati potrebe ako situacija ne eskalira do krajnjih mjera, a nadam se da ćemo u tome i uspjeti bez potrebe angažiranja dodatnog korpusa zdravstvenih djelatnika. Međutim, kao što od početka govorimo, moramo biti spremni za sve opcije, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Umirovljeni liječnici ipak neće biti na prvoj liniji obrane protiv koronavirusa.

- Panike ne smije nikada biti, mi smo ti koji otklanjamo paniku, a ne pravimo paniku, ističe prim. Duvnjak.

Za sada se na poziv odazvalo 50-ak umirovljenih liječnika, a on do daljnjeg ostaje - otvoren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!