18:18 / 14.01.2021.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Pomoć za ranjenu Banovinu

-

-

Foto: - / -

Dobrodošla je svaka nova kućica. Iako neprestano pristižu, mnoge nisu prikladne za hladne zimske dane.
Ranjena Banovina puna je tragičnih sudbina. Tuge, ali i dječjeg smijeha.   Šesteročlana obitelj Dragić pet je dana boravila u automobilu pa dobila kućicu koja prokišnjava. Stigao je i kontejner, no premalen za djecu, roditelje te djeda i baku koji su gluhonijemi.

- Baš mi je teško. Teško je. Pomislim na sve, roditelje, najviše na djecu, što ću s njima, razumijete?, požalio se Zoran Dragić iz Moštanica. 

Djeca, srećom, ipak ne razumiju baš sve. No ono što njima promakne, starijima pada dvostruko teže.

- Najviše ga psihički steže. Gubitak apetita. Nema neku volju za nečim, rekao je Miloš Dragić, također iz Moštanice, za svoga oca.

No, srećom, volju, i to nadljudsku, imaju volonteri koji su danima uz obitelj. Grade priručnu kuhinju.

- Sad je zima, najgore vrijeme i to je problem. I te ljude ne treba napustiti, treba biti s njima, koliko god tko može. Donijeti neki doprinos, svaka ruka je dobrodošla, smatra Dean, volonter iz Zagreba.

A dobrodošla je i svaka nova kućica. Iako neprestano pristižu, mnoge nisu prikladne za hladne zimske dane.

- Ne mogu se okupati, ne mogu. Imam wc, zaledi se. To nije život, ali bolje ikako nego nikako, objašnjava Nada Grab.

Jedan mobilni kontejner stigao je i u Mečenčane. Prijatelji su očistili snijeg, a gospodin kojega zovu Mačak dobio je novi dom.

- Čekali smo oko 10 dana. Imali smo peć i sve to. TKo nema gdje spavati moraš prvo njega smjestiti, a onda će doći na red svi, smatra Ilija Blatančić iz Mečenčana.

Onih koji još čekaju na kontejner ili kućicu je osamdesetak na području Gline. Jovica je svoju kućicu napokon dočekao.  

- Znači mi dosta, ali to ne može zamijeniti kuću i ništa drugo, to je normalno. Znači za smještaj, bili smo u kamp kućici, malo ali struja je problem. U kuću ulazimo na vlastitu odgovornost, objasnio je Jovica Grubić iz Gline.

U opasne objekte, riskirajući život, ulaze i HGSS-ovci. Nakon potresa spašavali su živote, sada su na red došle stvari.

- Spašavamo što se da spasiti. To su neka dobra koja su ostala iza ovih ljudi pa da im u tome pomognemo za daljnji život, rekao je Marijan Veble, HGSS Novska.

Pomoć pristiže sa svih strana. U Lekenik je danas stiglo desetak kućica iz Italije. Dovoze ih Slovenci.

-  Došli smo tu za ove ljude kojima je sve porušeno da se mogu negdje nastaniti, rekao je Matej iz Slovenije.

I Caritasovi voloneri cijeli dan na terenu. U velikom skladištu razvrstavaju namirnice i potrepštine koju dostavljaju najpotrebitijima.

-  Zaista prekrasno, svega ima. Evo ljude pozivamo neka dođu. Ovdje uvijek mogu naći osim hrane, jednu toplu riječ, jedan dobar osmijeh, kaže volonterka.

- Smatram da nas je ovaj potres naučio da upravo sve materijalno što nas okružuje je vrlo krhko i prolazno i da na kraju dana ostaje samo način na koji se odnosimo jedni prema drugima, rekla je druga volonterka.

A ostane li tako, osim razaranja i patnje, potres je donio i nešto dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!