16:00 / 27.09.2019.

Autor: Matea Krmpotić/HRT

Pomor pastrva! Krivci - dabrovi

Foto: arhiva, Josip Regovic/PIXSELL

Foto: arhiva, Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dođe mi da zatvorim, otkažem obrt i eto, unatoč visokoj kvaliteti koju nudimo na zagrebačkom tržištu, ovakve katastrofe jednu za drugom nemremo podnijeti - ogorčen je Tomo Vrabac.
Vlasniku uzgajališta pastrva u srcu Žumberka uginulo je oko 300 kilograma ribe. Razlog prirodna hijerarhija, a glavni krivci - dabrovi.

Tomo Vrabac
već 22 godine u ovim žumberačkim vodama uzgaja pastrve. No posao mu s vremena na vrijeme pomuti - obitelj dabrova, koji uzvodno izgrade branu, pa ribnjak i ribe ostanu bez dovoljno vode. Tako je bilo i ovog tjedna.

- Ova hrpa granja je bila skroz tu i napravljena barijera od naših krasih dabrova - pokazuje nam Vrabac.

Dabrovi su se uz rijeku Kupčinu pojavili prije nekoliko godina. Od tada rade štetu na poljoprivrednim usjevima i ribogojilištima.

- Populacija se povećala jer je kod dabrova veliki natalitet i zive u velikim zajednicama, nemaju prirodnog neprijatelja i zaštićena su vrsta - objašnjava Nikica Radić iz Parka prirode Žumberak.

Zato vlasnik ribogojilišta ništa ne smije poduzimati sam. Nekoliko puta zbog ovakvih situacija obratio se institucijama u nadi da će mu pomoći barem naknadom štete. Međutim, reakcije nije bilo.

- Dođe mi da zatvorim, otkažem obrt i eto, unatoč visokoj kvaliteti koju nudimo na zagrebačkom tržištu, ovakve katastrofe jednu za drugom nemremo podnijeti - ogorčen je Vrabac.

Bila bi to prava šteta jer ovi ribnjaci godišnje proizvedu oko 40 tona konzumne pastrve, a prodaju sve do zadnje ribe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!