17:35 / 17.04.2019.

Autor: Ivica Grudiček/V.K./HRT

Pomor pčela na sjeveru Hrvatske

Ilustracija: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Ilustracija: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pčelari diljem zemlje - na golemim su mukama zbog pomora pčela. Šteta je nastala zbog blage zime, prevrtljivog vremena, ali i insekticida te pesticida kojima voćari ovih dana tretiraju voćke.
Pčelari diljem zemlje - na golemim su mukama zbog pomora pčela. Šteta je nastala zbog blage zime, prevrtljivog vremena, ali i insekticida te pesticida kojima voćari ovih dana tretiraju voćke. U nekim pčelinjacima - stradala je i do trećina košnica.

Varaždinski pčelar Goran Danko ne pamti ovako loš početak godine. U jednom od pčelinjaka - od petnaestak košnica - ostale su samo četiri.

- Pčelarim već puno godina i nisam vidio ovakve gubitke. Početkom trećeg mjeseca je donekle bilo i onda su počele masovno ugibati, nestajale su pčele, govori Goran Danko, Pčelarsko društvo Varaždin.

Sve zbog prevrtljivog vremena. Tijekom visokih temperatura u veljači, umjesto da miruju - pčele su izašle van. Hladnoća koja je ubrzo nastupila - pokosila ih je.

- Nije bilo one hladnoće, snijega da se one stisnu pa je matica pojedinih dana, kad je bilo toplo, izašla van i povukla ostale pčele, rekao je Danko.

Štetu koju ne uzrokuje prevrtljivo vrijeme napravi čovjek. Prekomjerna upotreba pesticida i insekticida u poljoprivredi - uništila je pčelinjak Zvonka Viteza.

- Zadnje vrijeme počelo je cvasti voće, uljana repica, ljudi špricaju svim i svačim i trećina mi je sigurno uginula, ističe Zvonko Vitez iz Kneginca.

- U posljednjih mjesec dana pčelari od Istre, Dalmacije, Slavonije i Hrvatskog zagorja prijavljuju pomor pčela. Boje se da se ne ponovi 2015. kad je uginula petina pčela, rekao je Vitez.

Službenih podataka o šteti i drastičnim pomorima još - nema. Stanje nije alarmantno, ali nije ni dobro - tvrde pčelari.

- Već unazad nekoliko godina travanj je katastrofa. Dođe minus 5, 6, a to je osjetljivo, pogotovo za cvijet, rekao je Danko.

Osim nekontroliranog prskanja, pčelari ovih dana strepe i od mraza. Dobra je vijest što slijedi stabilnije i toplije vrijeme pa možda veće štete - neće biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!