Pomorci pred zidom, žele biti cijepljeni

06:50 / 16.04.2021.

Autor: Ana Dobrović/More/D.M./HRT

Kruzer

Kruzer

Foto: HTV / HRT

Plovidba dalekim i debelim morima nije laka, težak kruh, ma koliko ga voljeli, još je teži u doba pandemije. COVID 19 donio je nove prilagodbe.

- Pomorcima kompanija Viking cruise uvjetuje ukrcaj cijepljenjem. Imamo čak i informaciju da neki pomorci na jahtama gube posao zato što nisu cijepljeni. Obzirom na sve, mi prije svega govorimo o pomorcima koji se žele cijepiti, jer nikoga se ne može prisiliti, kaže Anton Aljinović, voditelj ureda u Zadru i nacionalni inspektor sindikata pomoraca.

Neke kompanije imaju takve uvjete ili preporuke, neke ne, no do odredišta, luke i broda, treba doći.

- Malo kompanija je uvjetuje ukrcaj cijepljenje, ali događa se da idete kupiti avio-kartu, idete na ukrcaj za let, a onda oni traže potvrdu o cijepljenju, potvrdu da ste negativni. Dođete u luku ukrcaja i tamo vas traže potvrdu o cijepljenju, dodaje Slobodan Vrdoljak, tajnik Udruge kapetana Zadarske županije i tajnik zajednice hrvatskih Udruga pomorskih kapetana.

Kako bi omogućili i olakšali put do broda, i plovidbu, pomorci šalju apele. Smatraju kako se pomorcima treba omogućiti prioritetno cijepljenje. Odgovora Ministarstva još nema, mi smo u vakuumu, tvdi Anton Aljinović. Dodaje kako su i tijela UN-a zatražila od država da pomorce prioritetno cijepe, jer se više od 90 posto svjetske trgovine odvija morskim putem.

- Pomorci bi morali imati neki prioritet za kad idu na ukrcaj. Da im se uz nalog za ukrcaj, barem da prvo cjepivo, da ima potvrdu. Ja sam u kontaktu s Udrugom kapetana iz Kotora. Oni kažu da je njihov grad kupio određenu količinu cjepiva koje nudi pomorcima. Čak su se i neki pomorci iz dubrovačke regije išli tamo cijepiti prije ukrcaja, dodaje Slobodan Vrdoljak.

Što je s domaćom, obalnom plovidbom? 

- Ja sam kao nacionalni inspektor upoznat s tim. Turistički radnici prepoznati su kao prioritetna skupina za cijepljenje, dok pomorci u kabotaži nisu. A svi putnici koji idu na naše otoke, koji su nam biser turizma - oni imaju daleko više kontakata nego radnici u ugostiteljstvu. Opet moram naglasiti - govorimo pomorcima koji žele biti cijepljeni, zaključuje Anton Aljinović.

Rješenje problema treba, poručuju, što prije naći i odrediti prioritete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!