Pomorska policija Split ispisala 74 prijave zbog prekršaja na moru

28.08.2023.

11:45

Autor: T.V./HRT/Hina

Pomorska policija

Pomorska policija

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Postaja pomorske policije u Splitu u proteklih je sedam dana sankcionirala 74 prekršaja na moru, od čega je 32 bilo zbog glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale kojom se ugrožava sigurnost osoba, rekla je u ponedjeljak policija.

Pomorska je policija tako od 21. do 28. kolovoza izdala 74 prijave za prekršaje iz Pomorskog zakonika i ostalih zakona vezanih uz sigurnost plovidbe.

Sankcionirano je 32-oje prekršitelja zbog glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, deset prekršaja je iz Pomorskog zakonika zbog prekomjernog broja osoba na plovilu, a 32 prekršaja su zbog neimanja dozvola i nedostatka drugog člana posade. Ostali različiti prekršaji iz Pomorskog zakonika su jer je dio bio bez osiguranja, registracijske oznake na plovilu ili bez potrebne opreme.

U splitskoj policiji najavljuju da će policijski službenici i u nastavku turističke sezone zbog prevencije nastaviti obavljati nadzor sudionika prometa na moru.

Upozoravaju da se prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon svi moraju obvezno pridržavati propisa i pravila ponašanja na moru.

- Posebno se treba pridržavati propisane udaljenosti od obale kako bi se izbjegla mogućnost nesreća i stradavanja osoba. S obzirom na povećani intenzitet prometa na moru upućujemo sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi bilo što manje negativnih događaja na moru, poručila je Antonela Lolić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!