Pomozimo Kiari vratiti prekinuto djetinjstvo

13.10.2021.

15:18

Autor: Studio 4/IMS/HRT/J.L.

Pomozimo vratiti Kiari prekinuto djetinjstvo

Pomozimo vratiti Kiari prekinuto djetinjstvo

Foto: Studio 4 / HRT

Šestogodišnjoj djevojčici Kiari iz Šibenika ovoga je ljeta dijagnosticirana iznimno rijetka vrsta zloćudnog tumora na mozgu. Liječenje koje joj može pomoći stoji 5 milijuna dolara. Kiarina majka Matea Lambaša Goršić pozvala je u Studiju 4 da se pomogne Kiari vratiti prekinuto djetinjstvo. 

Kiara je kroz cijelo odrastanje bila zdrava djevojčica. Krajem svibnja imala je virozu s vrućicom i povraćanjem, a terapiju i infuziju primala u dnevnoj bolnici.

- No, danima je imala visoku vrućicu, u nekoliko dana je jako smršavila, treći dan imala je jaku glavobolju, a četvrti dan bolesti nateklo joj je desno oko. Liječnica je rekla da nije riječ o alergijskoj reakciji i dala lijek. Kiara je nekoliko dana poslije puštena iz bolnice, dobila je kapi za konjunktivitis, rekla je Kiarina majka Matea Lambaša Goršić.

Došli su oftalmologu, koji je potvrdio da je riječ o konjunktivitisu. Polovinom lipnja oko je suzilo, desna strana lica joj je natekla, i ponovno su joj pripisane kapi i mast protiv konjunktivitisa. U srpnju je imala jaku glavobolju, bilo joj je slabo. Roditelji su je naručili na neuropedijatrijski pregled. S trećom intenzivnom glavoboljom oko joj je ponovno nateklo i spustilo se. Na kraju joj je dijagnosticiran tumor unutar moždanog debla i malog mozga, dva mjeseca od prvih simptoma.

Nalaz je poslan neuropedijatrici, koja je kontaktirala neurokirurga u KBC-u Rebro koji je po slici MR-a smatrao da je riječ o benignom tumoru te da će je operirati nakon godišnjeg odmora. 

- Kao roditelju, kada to čujete, život vam se preokrene. Ne znate što učiniti, nismo se mogli pomiriti s tom činjenicom da Kiara ima tumor u glavi te smo tražili drugo mišljenje kod dr. Gorana Mraka koji je smatrao da je riječ o malignom tumoru te da Kiaru treba što hitnije operirati, rekla je Lambaša Goršić.

Potražili su i treće mišljenje profesora Paladina, koji je potvrdio da Kiaru treba što prije operirati.

- Kiara je 10. kolovoza krenula na operaciju. Nije ni bila svjesna što se oko nje događa. Operacija je trajala šest sati, iznimno teško vrijeme za svakog roditelja. Na žalost, operacija nije uspjela, a rješenje postoji u SAD-u, klinička studija koja provodi oralnu terapiju koja prelazi moždanu barijeru i koja se pokazala kao najuspješnija. Nitko ne garantira da će ta terapija dovesti do potpunog izlječenja, ali dok postoji i najmanja nada da ćemo Kiari vratiti prekinuto djetinjstvo, sve ćemo učiniti, rekla je.

Naglasila je da su se humanitarnoj akciji prikupljanja novaca priključili mnogi građani, udruge.

- Trošak je 2-5 milijuna dolara, u ovom trenutku vodimo pregovore s dvije kliničke studije, imamo administrativne troškove drugih mišljenja, telekonferencija s liječnicima u New Yorku. Imamo i poziv na drugo mišljenje u Houstonu na jednu kliničku studiju, što je 42.000 dolara, bez da se išta krene konkretno raditi, kazala je Kiarina majka.

 Apelirala je na ljude na pomognu, da se Kiari pruži šansa za život. Pomoći se može uplatom na račun Crvenog križa, koji je službeni nositelj humanitarne akcije, uplatom na račun majke ili putem internet platforme Go Get Funding.

Kiara uskoro ima rođendan, 22. listopada, i to, kako ona sama kaže, zajedno sa svojim šibenskim velikanom Draženom, a majčina je jedina želja da se Kiari vrati prekinuto djetinjstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!