08:07 / 01.10.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/I.D./HRT/HINA

Pompeo sutra u Dubrovniku o vizama i F-16

Foto: EXPA/PIXSELL

Foto: EXPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Američki državni tajnik trebao bi se u petak u Dubrovniku sastati s hrvatskim premijerom i ministrom vanjskih poslova.
Državni tajnik Mike Pompeo dolazi u petak u Dubrovnik kao najviši dužnosnik američke administracije u posjet Hrvatskoj, otkako je Donald Trump u Bijeloj kući. Očekuje se da će ondje objaviti da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD.

➡️ Grlić Radman o vizama za SAD: Pozitivna odluka u narednim mjesecima
➡️ Ukidaju li se konačno vize za putovanja u SAD?

Američki državni tajnik trebao bi se u petak u Dubrovniku sastati s hrvatskim premijerom i ministrom vanjskih poslova. On je najviši dužnosnik američke administracije koji dolazi u Hrvatsku otkad je Trump 2016. pobijedio na predsjedničkim izborima.

Mandat ove administracije je na isteku, a izbori na kojima će aktualni predsjednik tražiti 'još četiri godine' protiv bivšeg potpredsjednika Joa Bidena, održat će se 3. studenoga.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar. Poljska je iz tog režima isključena prošle godine.

- Mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u srijedu na HRT-u.

Uz premijera Andreja Plenkovića, i Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić trebali bi se u Dubrovniku sastati s Pompeom. Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je kazao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, no da je "vrlo optimističan".

Kupnja američkih F-16

S Pompeom bi hrvatsko vodstvo trebalo razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova, nakon što je prošle godine propala kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

- Postoji natječaj, postoje procedura i rokovi, rekao je hrvatski šef diplomacije, dodavši kako je interes SAD-a prirodan, kao i drugih država koje se natječu.

SAD je posljednjih nekoliko godina Hrvatskoj donirao vojne opreme u vrijednosti nekoliko stotina milijuna dolara.

5G mreža: hoće li Pompeo upozoriti na Huawei?

Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme 5G mreže i LNG terminala. Hrvatska je počela uvoditi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Američku stranu brine širenje kineskog utjecaja pa u tom smislu i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu. Tijekom posjeta Italiji u srijedu, Pompeo je rekao da je zabrinut zbog kineskih planova širenja gospodarskog utjecaja u toj zemlji, a Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao tehnologiju 5G.

Hrvatska je značajno povećala suradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt - Pelješki most - gradi upravo kineska kompanija.

Hrvatska je i dio inicijative Kina+16, platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svojeg megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

S druge strane, SAD radi na tome da se globalno smanji kineski utjecaj pa ne bi bilo neobično da u Dubrovniku Pompeo hrvatskoj strani uputi isti poziv kao Italiji.

- SAD je također pozvao talijansku vladu da pozorno razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine, rekao je Pompeo u Italiji, misleći prije svega na Huawei.

SAD pritišće europske zemlje da ne koriste Huaweijevu tehnologiju u izgradnji 5G mreže, tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu, što Kina uporno odbacuje.

Koji će stav Hrvatska zauzeti o pitanju 5G tehnologije iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD-om potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman prije nekoliko dana nije htio odgovoriti, ali je poručio da će se "razgovarati o tome".

Na susretu u Dubrovniku s američkim šefom diplomacije hrvatski će politički vrh razgovarati i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država, a hrvatska je vlada uoči dubrovačkog sastanka u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom SAD-a  o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

- Danas ćemo donijeti odluku na Vladi, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu. S njihove je strane isto potrebna evaluacija, a to će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva, najavio je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!