11:34 / 12.07.2020.

Autor: Hina/HRT

Ponovljeni izbori u Raši prolaze mirno, pravo glasa ima 488 birača

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na izvodu za biračko mjesto broj 6 u Raši upisan je 501 birač, ali pravo glasovanja na ponovljenom glasovanju ima 488 birača.
Od jutros u sedam sati otvoreno je biralište u Osnovnoj školi "Ivan Batelić" u Raši na Labinštini gdje se ponavljaju izbori za Hrvatski sabor zbog pogreške prilikom prebrojavanja glasova prošle nedjelje.

Birački odbor je prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 6 utvrdio da je glasovalo ukupno 187 birača, dok je u glasačkoj kutiji bilo 195 listića. Dakle, prilikom prebrojavanja glasova birački odbor je utvrdio da je glasovao manji broj birača od broja glasova u glasačkoj kutiji. Stoga je raspušten birački odbor te je imenovan novi.

Od predsjednice izbornog povjerenstva za Općinu Raša Aleksandre Marinović doznaje se kako se izbori odvijaju mirno te kako je na izvodu za biračko mjesto broj 6 u Raši upisan 501 birač, ali kako pravo glasovanja na ponovljenom glasovanju ima 488 birača.

- S obzirom na to da se izbori ponavljaju samo za liste osme izborne jedinice, na izvatku "A" prekriženo je 13 birača koji su prošle nedjelje, 5. srpnja, na ovom biračkom mjestu glasovali za kandidate nacionalnih manjina. Stoga, slijedom navedenog, na ponovljenom glasovanju pravo glasovanja ima 488 birača - priopćeno je iz Općinskog izbornog povjerenstva Raša.

Biralište je otvoreno do 19 sati.U Državnom izbornom povjerenstvu ističu da će o ponovljenim izborima u Raši ovisiti i datum objave konačnih rezultata za cijelu zemlju. Naime, zakonom je određena mogućnost za prigovore i odluku o njihovu rješavanju. Ako prigovora ne bude, konačne rezultate možemo očekivati u četvrtak. Nakon njihove predaje predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću počinje teći ustavni rok od 20 dana za sazivanje prve sjednice Sabora.

- Državno izborno povjerenstvo će u ponedjeljak, 13. srpnja objaviti potpune rezultate za 8. izbornu jedinicu, naravno, uključujući ovo biračko mjesto br. 6 u Raši. Od tada počinju teći rokovi od 48 sati za prigovore, koji istječu u srijedu u ponoć. Ukoliko ne bude prigovora, imat ćemo konačne rezultate za 8. izbornu jedinicu u četvrtak, 16. srpnja, a samim time i za cijelu državu, rekao je Slaven Hojski, član i glasnogovornik DIP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!