15:26 / 07.12.2018.

Autor: HRT

Ponovna uspostava Državnog inspektorata

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zakon je izglasan sa 77 glasova za i jednim protiv.
Sabor je donio Zakon o Državnom inspektoratu kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava, a koji je oporba nazvala "lex Mikulić" tvrdeći da je čelno mjesto u njemu rezervirano za Andriju Mikulića (HDZ).

Zakon je izglasan sa 77 glasova za i jednim protiv.

Tim zakonom će od 1. travnja 2019. tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzeti od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva; veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede; turističku inspekciju od Ministarstva turizma; energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, te građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Uvode se i promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima tako da se uvodi mogućnost otklanjanja nepravilnosti u određenom roku bez sankcija ako nepravilnosti ne predstavljaju teži prekršaj, te u slučaju ako subjekt u razdoblju godine dana nije već počinio isti prekršaj.

Iz glasovanja u Saboru povukli su se Klub Živog zida i Snage, Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku, kao i Klub Glasa i HSU-a. "U znak protesta protiv korupcije u hrvatskoj politici povlačimo se iz rasprave i glasovanja. Ovdje se više ne zna tko su zastupnici većine, a tko oporbe. Zakoni se donose proceduralnim nasiljem i krajnje je vrijeme da se ta farsa prekine i da raspišete parlamentarne izbore", rekao je Branimir Bunjac (Živi zid). "Deprimira način na koji funkcionira vladajuća većina, na koji način odlučuje", kazala je Anka Mrak Taritaš (Glas) dodavši kako Amsterdamska koalicija sutra potpisuje sporazum te da ne žele dalje sudjelovati u glasovanju.

Zbog donošenja zakona kojim se osniva Državni inspektorat Sabor je izmijenio 30-ak zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!