13:55 / 04.02.2020.

Autor: Hina

Ponuda djelatnicima sanitetskog prijevoza, hoće li biti štrajka?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako je najavljeno iz sindikata, štrajk počinje u srijedu, 5. veljače, u 6 sati do ispunjenja zahtjeva.
Još se ne zna hoće li ujutro u 6 početi štrajk djelatnika sanitetskog prijevoza. Predstavnici sindikata bili su na sastanku s ministrom zdravstva Vilijem Berošom na kojem su još jednom zatražili izjednačavanje koeficijenata s onima koje imaju djelatnici Hitne pomoći.

Ministar im je dao ponudu i dogovoreno je da će u idućih deset dana odlučiti hoće li je prihvatiti.


Iz zagrebačke Gradske uprave poručili su građanima da će im u srijedu, bez obzira na najavljeni štrajk, biti osigurana standardna usluga sanitetskog prijevoza na koju imaju pravo kao osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Možemo razviti alternativni sustav sanitetskom prijevozu. Spremni smo za štrajk i građani će dobiti zaštitu na koju imaju pravo, poručio je ravnatelj Nastavnoga zavoda za hitnu medicinu Žarko Rašić na konferenciji za novinare koju su u Gradskoj upravi sazvali dan uoči štrajka sindikata zagrebačkog sanitetskog prijevoza.

Kako je najavljeno iz sindikata, štrajk počinje u srijedu, 5. veljače, u 6 sati do ispunjenja zahtjeva da se radnici saniteta u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći.

Iz Gradske uprave uputili su sindikalce da se obrate Vladi i resornom ministarstvu jer Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba samo provodi Vladinu Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, po kojoj vozači i tehničari u sanitetu imaju niže koeficijente i manju plaću od onih u hitnoj pomoći.

- Razlika postoji samo u koeficijentima koje određuje Vlada. Što se tiče uvećanja koeficijenta zbog uvjeta rada i odgovornosti, oni su određeni kolektivnim ugovorom i isti su za djelatnike hitne i sanitetskog prijevoza, pojasnio je Rašić čiji zavod raspolaže sa 69 timova hitne pomoći i 41 timom sanitetskog prijevoza.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč smatra da hitna pomoć radi u težim uvjetima od sanitetskog prijevoza i zaslužuje više koeficijente. Iako koeficijente određuje Vlada, Jeleč napominje da sanitetski prijevoz  samo obavlja transport kroničnih bolesnika dok hitna pomoć spašava živote.

Zagrebački zavod za hitnu medicinu u stalnom je kontaktu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, koji bi se, kako se neslužbeno doznaje, poslijepodne trebao sastati s predstavnicima sindikata sanitetskog prijevoza.

- Radimo na rješavanju tog problema, no sve je na Vladi, oni odlučuju o koeficijentima, poručuje Rašić.

Odgovorio je i na pritužbe djelatnika sanitetskog prijevoza na dotrajalost vozila te najavio da Zagreb planira nabavu novih 70 vozila za hitnu pomoć i sanitetski prijevoz, o čemu bi uskoro trebala odlučivati Gradska skupština.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!